Ett flytande hotell och två andra hållbara tips till London

London är en återkommande favorit som resmål och en stad som kryllar av schysta, nytänkande initiativ. Vad sägs om att bo på ett flytande hotell där långtisarbetslösa får en chans till jobb eller se den engelska huvudstaden genom de hemlösas ögon? Här är tre hållbara tips till London.

Gör gott medan du sover
Good Hotel

Vid kanten av floden Thames, vid Royal Docks Victoria, ligger Good Hotel. Ett flytande hotell som förenar snygg, modern design och sköna sängar med social hållbarhet. Hotellet byggdes i Amsterdam där det låg i ett år innan det i oktober 2016 transporterades vattenvägen till London. Bakom konceptet ligger holländaren Marten Dresen, en social entreprenör som efter att ha grundat, drivit och lämnat vidare en välgörenhetsorganisation i Guatemala, startade Good Group för att kunna förena jobbmöjligheter och utbildning med turism. Good Hotel tar in långtidsarbetslösa från det lokala samhället som får en utbildning med full lön och en möjlighet att komma in på arbetsmarknaden. Hotellet köper bara lokala produkter från lokala producenter, och för varje rumsbokning doneras fem pund till organisationen Ninos de Guatemala.

Hållbarhet är en del av Good Hotels DNA. Utöver det sociala ansvaret finns ett ekotänk och ett “upcycle”-tänk. Alla trämöbler till exempel är gjorda av trä som blev över från byggnaden innan renoveringen. (byggnaden var tidigare var ett nederländskt fängelse!)  Copyright: Good Hotel

Under en rundvisning av hotellet pratar jag lite med Khalid som jobbar här. Han berättar att han tidigare arbetade på en stor internationell hotellkedja längre ner på gatan. Varje dag gick han förbi Good Hotel och han tyckte att namnet lät lite pretentiöst. I dag känner han stolthet över hotellet, hans chef och arbetsplats.

– Vår VD är en väldigt schysst person. Till skillnad från många stora affärsmän är han helt ointresserad av vilken position han har, han är bara intresserad av att göra gott. Han tänker inte på vinst och försäljning, utan är fokuserad på att hjälpa människor. All vinst investeras i välgörenhet och i människor för att hjälpa dem att bli bättre. Han är nära sin personal och ser oss. På de flesta stora hotell finns det team för olika saker, ”städning, reception, management… Här finns det bara ett – ”the good team, säger han.

Det finns ingen teve på rummen på the Good Hotel. Istället uppmuntrar sociala ytor till umgänge. Copyright: Good Hotel

Ingenting på utsidan vittnar om den sociala hållbarheten. Att checka in på Good Hotel är som att checka in på vilket annat schyst designhotell som helst. När man kliver in genom dörrarna möts man av en serviceinriktad personal bakom svarta diskar. I lobbyn står låga träbord och stolar intill diskreta soffgrupper. I det svartmålade taket syns rör och ledningar som bidrar till den chica industriella känslan. Väggarna pryds av tavlor, fotografier, träpaneler och skyltar med peppande budskap, som Create beauty, do good. Allt sammantaget känns det hippt och trendigt, en känsla som fortsätter i rummen. 148 rum, uppdelade på standard, deluxe och junior suite. Standard och deluxe- rummen är i princip likadana. Det som skiljer är sängens storlek och placering samt utsikten. I standarrummen är det en dubbel eller två enkelsängar som står rakt ut från fönstret med utsikt över kajen. Deluxe-rummen har en king size säng placerad längs med fönstret och ger utsikt över vattnet.

Deluxerummen har en king size bed och utsikt över vattnet. Copyright: Good Hotel

I den smala hallen står ett skrivbord och en slimmad bokhylla. Det finns ingen teve på rummet men alla rum har en smart phone som får användas fritt under hela vistelsen för att ringa och surfa med. Den som inte har egen dator med sig och bestämt vill titta på teve kan låna en padda i receptionen.

Sammantaget är det här ett bra hotell som jag kan rekommendera. Trivsamma rum, supersköna sängar, serviceinriktad personal, flera umgängesytor, trevlig bar och en stor varierad och god frukost.

De snygga träpanelerna döljer eluttagen och tjänar som sängbord.

På minussidan måste nämnas att flygplan flög lågt över hotellet och lät väldigt mycket både morgon och kväll så öronproppar är starkt att rekommendera för den ljudkänslige. Barmenyn var i dyraste laget för vad man fick och toaletten och duschutrymmet är i minsta laget men det är inget som stör när man är själv. Däremot hade jag svårt att hitta spolknappen på toaletten, (fick till och med ringa till receptionen), och det är lågt tryck i spolningen.

Sängarna på Good Hotel är av högsta kvalitet och väldigt sköna att sova i..

Utöver det flytande hotellet i London, finns ett Good Hotel med 20 rum i hjärtat av det UNESCO-skyddade området Antigua i Guatemala. Planen är också att öppna ett permanent hotell i Amsterdam inom kort. Standardrum från cirka 58 pund.

Good Hotel
Western Gateway, Royal Victoria Dock, London
goodhotellondon.com/

På en liten sidogata från Carnaby Street ligger ett av Departement of Coffee and social affairs trevliga kaféer.
Drick schyst kaffe vid Carnaby Street
The department of coffee and social affairs

Kaffekedjan The department of coffee and social affairs har tidigare lyfts fram här på Reform Travel men då som ett tips från The Good Globe. Nu har jag testat det själv och rekommenderar det varmt. Kaffet är supergott och atmosfären vänlig. Jag drack en americano (dubbel espresso med varmt vatten), åt en varm mozzarellasmörgås och en rostad banankaka med smält smör. Bland högen med tidningar som fanns att läsa låg några exemplar av företagets hållbarhetsrapport som jag bläddrade igenom.

På Department of Coffee and social affairs serveras bara kaffe som både smakar och gör gott.

Vad många inte tänker på som kommer hit för att köpa sitt kaffe, är just andra delen i företagets namn. Social affairs. Vissa kanske bara tänker att det är socialt att dricka kaffe, men som framkommer av rapporten är det lika viktigt för företaget att erbjuda kvalitativt kaffe av bästa smak som att ge tillbaka till samhället och göra gott.

Kaffe, smörgåsar och bakverk med god eftersmak på Departement of Coffee and Social Affairs.

Alla anställda uppmuntras att arbeta som volontär på en lokal organisation som ger ett mål mat och stöd åt hemlösa i London. Dessutom donerar företaget pengar till bland annat organisationen Pump Aid som arbetar med hållbara vattenlösningar i Sub Sharariska Afrika samt till Afri-CAn Charty, en välgörenhetsorganisation som jobbar med att förebygga hunger och fattigdom i samma område.

Rostad “Banana cake” med smör. Sjukt gott!

Kaffekedjan finns på flera ställen i London, och jag besökte den på Carnaby Street. departmentofcoffee.com/

Upptäck London genom de hemlösas ögon med Unseen Tours.Copyright: Unseeen Tours
Se London med nya ögon
Unseen Tours

Är du intresserad av en guidad tur i London, kolla in Unseen Tours. Ett socialt företag som erbjuder guidade visningar ledda av hemlösa eller före detta hemlösa. Det finns olika turer att välja bland och fördelarna med att välja Unseen Tours är att du inte bara får en tur runt i Londons olika kvarter, du bidrar till att de hemlösa får det bättre.  60 procent av priset (turerna kostar 12 pund och är cirka två timmar långa) går direkt till guiden. Som om inte det var skäl nog får du säkert se saker en ” vanlig guide” inte skulle visa då de hemlösa känner till gatorna bättre än de flesta och du lär bli utmanad i dina fördomar om hemlösa vilket bara kan vara bra!
Aktuella turer, Brick Lane, Camden, London Bridge och Shoreditch.

Mer information om turerna hittar på Unseen Tours hemsida

Text och bild: Hanna Anfelter

Editors note: Reform Travel betalade själv för hotellnatten på Good Hotel inklusive frukost som tillkom och middag på kvällen. Jag frågade efter en press rate vid bokningen men det fanns ingen möjlighet att få det just det datumet jag var där (under WTM i London). Däremot upptäckte jag när jag checkade in att jag hade blivit uppgraderad . Jag fick ett deluxerum till samma pris som ett standardrum, samt ett glas valfri dryck till middagen.

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

10 tips till Oslo – Europas miljöhuvudstad 2019

I samarbete med Visit Oslo Oslo är årets europeiska miljöhuvudstad. Den norska huvudstaden har ...

Två naturnära ekohotell i Norden

Två naturnära ekohotell i Norden som vi drömmer om just nu är Juvet landskapshotell ...

Åtta tips till Hamburg- den tyska knytpunkten för tågresor söderut

I samarbete med Hamburg Turism Hamburg den tyska hamnstaden, och knutpunkt för många tågresor ...