Restips London – ett flytande hotell och två andra tips

London är en återkommande favorit som resmål och en stad som kryllar av schysta, nytänkande initiativ. Vad sägs om att bo på ett flytande hotell där långtidsarbetslösa får en chans till jobb eller se den engelska huvudstaden genom de hemlösas ögon? Här är tre restips till London för den som vill resa mer hållbart.

Good Hotel entrance London
Good Hotel är ett flytande hotell som förenar design med social hållbarhet.
Gör gott medan du sover
Good Hotel

Vid kanten av floden Thames, vid Royal Docks Victoria, ligger Good Hotel. Ett flytande hotell som förenar snygg, modern design och sköna sängar med social hållbarhet. Hotellet byggdes i Amsterdam där det låg i ett år innan det i oktober 2016 transporterades vattenvägen till London. Bakom konceptet ligger holländaren Marten Dresen, en social entreprenör som efter att ha grundat, drivit och lämnat vidare en välgörenhetsorganisation i Guatemala, startade Good Group för att kunna förena jobbmöjligheter och utbildning med turism. Good Hotel tar in långtidsarbetslösa från det lokala samhället som får en utbildning med full lön och en möjlighet att komma in på arbetsmarknaden. Hotellet köper bara lokala produkter från lokala producenter, och för varje rumsbokning doneras fem pund till organisationen Ninos de Guatemala.

Lobbyn Good Hotel
Hållbarhet är en del av Good Hotels DNA. Utöver det sociala ansvaret finns ett eko-“upcycle”-tänk. Alla trämöbler till exempel är gjorda av trä som blev över från byggnaden innan renoveringen. Byggnaden var tidigare var ett nederländskt fängelse! Copyright: Good Hotel
Stolt personal

Under en rundvisning av hotellet pratar jag lite med Khalid som jobbar här. Han berättar att han tidigare arbetade på en stor internationell hotellkedja längre ner på gatan. Varje dag gick han förbi Good Hotel och han tyckte att namnet lät lite pretentiöst. I dag känner han stolthet över hotellet, hans chef och arbetsplats.

– Vår VD är en väldigt schysst person. Till skillnad från många stora affärsmän är han helt ointresserad av vilken position han har, han är bara intresserad av att göra gott. Han tänker inte på vinst och försäljning, utan är fokuserad på att hjälpa människor. All vinst investeras i välgörenhet och i människor för att hjälpa dem att bli bättre. Han är nära sin personal och ser oss. På de flesta stora hotell finns det team för olika saker, ”städning, reception, management… Här finns det bara ett – ”the good team, säger han.

Lobbyn Good Hotel
Det finns ingen teve på rummen på the Good Hotel. Istället uppmuntrar sociala ytor till umgänge. Copyright: Good Hotel
Designhotell med fokus på social hållbarhet

Ingenting på utsidan vittnar om den sociala hållbarheten. Att checka in på Good Hotel är som att checka in på vilket annat schyst designhotell som helst. När man kliver in genom dörrarna möts man av en serviceinriktad personal bakom svarta diskar. I lobbyn står låga träbord och stolar intill diskreta soffgrupper. I det svartmålade taket syns rör och ledningar som bidrar till den chica industriella känslan. Väggarna pryds av tavlor, fotografier, träpaneler och skyltar med peppande budskap, som Create beauty, do good.

Allt känns hippt och trendigt, en känsla som fortsätter i rummen. 148 rum, uppdelade på standard, deluxe och junior suite. Standard och deluxe- rummen är i princip likadana. Det som skiljer är sängens storlek och placering samt utsikten. I standardrummen är det en dubbel eller två enkelsängar som står rakt ut från fönstret med utsikt över kajen. Deluxe-rummen har en king size säng placerad längs med fönstret och ger utsikt över vattnet.

I den smala hallen står ett skrivbord och en slimmad bokhylla. Det finns ingen teve på rummet men alla rum har en smart phone som får användas fritt under hela vistelsen för att ringa och surfa med. Den som inte har egen dator med sig och bestämt vill titta på teve kan låna en padda i receptionen.

Vy över rummet Good Hotel
Deluxerummen har en king size bed och utsikt över vattnet. Copyright: Good Hotel
Ett hotell att rekommendera

Sammantaget är det här ett bra hotell som jag kan rekommendera. Trivsamma rum, supersköna sängar, serviceinriktad personal, flera umgängesytor, trevlig bar och en stor varierad och god frukost.

Utsikt från rummet Good Hotel
De snygga träpanelerna döljer eluttagen och tjänar som sängbord i rummen på Good Hotel.

På minussidan måste dock nämnas att flygplan flög lågt över hotellet och lät mycket både morgon och kväll så öronproppar är starkt att rekommendera för den ljudkänslige. Barmenyn är aningen dyr för vad man får och toaletten och duschutrymmet är i minsta laget men det är inget som stör när man är själv. Däremot hade jag svårt att hitta spolknappen på toaletten, (fick till och med ringa till receptionen), och det är lågt tryck i spolningen.

Säng Good Hotel
Sängarna på Good Hotel är av högsta kvalitet och väldigt sköna att sova i..

Utöver det flytande hotellet i London, finns ett Good Hotel med 20 rum i hjärtat av det UNESCO-skyddade området Antigua i Guatemala. Planen är också att öppna ett permanent hotell i Amsterdam inom kort. Standardrum från cirka 58 pund.

Good Hotel
Western Gateway, Royal Victoria Dock, London
goodhotellondon.com/

Department of Coffee Carnaby Street London
På en liten sidogata från Carnaby Street ligger ett av Departement of Coffee and social affairs trevliga kaféer.
Drick schyst kaffe vid Carnaby Street
The department of coffee and social affairs

Kaffekedjan The department of coffee and social affairs har tidigare lyfts fram här på Reform Travel men då som ett tips från The Good Globe. Nu har jag testat det själv och rekommenderar det varmt. Kaffet är supergott och atmosfären vänlig. Jag drack en americano (dubbel espresso med varmt vatten), åt en varm mozzarellasmörgås och en rostad banankaka med smält smör. Bland högen med tidningar som fanns att läsa låg några exemplar av företagets hållbarhetsrapport som jag bläddrade igenom.

Direct trade kaffe på Department of Coffee London
Department of Coffee and social affairs serverar bara kaffe som både smakar och gör gott.

Vad många inte tänker på som kommer hit för att köpa sitt kaffe, är just den andra delen i företagets namn. Social affairs. Vissa kanske bara tänker att det är socialt att dricka kaffe, men som framkommer av rapporten är det lika viktigt för företaget att erbjuda kvalitativt kaffe av bästa smak som att ge tillbaka till samhället och göra gott.

Department of coffee and social affairs
Kaffe, smörgåsar och bakverk med god eftersmak på Departement of Coffee and Social Affairs.

De anställda uppmuntras att arbeta som volontär på en lokal organisation som förser Londons hemlösa med ett mål mat och socialt stöd. Dessutom donerar företaget pengar till bland annat organisationen Pump Aid som arbetar med hållbara vattenlösningar i Sub Sharariska Afrika samt till Afri-CAn Charty, en välgörenhetsorganisation som jobbar med att förebygga hunger och fattigdom i samma område.

Bananbröd Department of Coffee
Rostad “Banana cake” med smör. Sjukt gott!

Kaffekedjan finns på flera ställen i London, och jag besökte den på Carnaby Street. departmentofcoffee.com/

Guidad tur London med hemlösa
Upptäck London genom de hemlösas ögon med Unseen Tours. Copyright: Unseeen Tours
Se London med nya ögon
Unseen Tours

Är du intresserad av en guidad tur i London, kolla in Unseen Tours. Ett socialt företag som erbjuder guidade visningar ledda av hemlösa eller före detta hemlösa. Det finns olika turer att välja bland och fördelarna med att välja Unseen Tours är att du inte bara får en tur runt i Londons olika kvarter, du bidrar till att de hemlösa får det bättre. 60 procent av priset (turerna kostar 12 pund och är cirka två timmar långa) går direkt till guiden. Som om inte det var skäl nog får du med största säkerhet se saker en “vanlig guide” inte skulle visa då de hemlösa känner till gatorna bättre än de flesta andra som inte bor på dem. Dessutom lär du bli utmanad i dina fördomar om hemlösa, en sak som bara kan vara bra!
Aktuella turer, Brick Lane, Camden, London Bridge och Shoreditch.

Mer information om turerna hittar på Unseen Tours hemsida

Text och bild: Hanna Anfelter

Editors note: Reform Travel betalade själv för hotellnatten på Good Hotel inklusive frukost som tillkom och middag på kvällen. Jag frågade efter en press rate vid bokningen men det fanns ingen möjlighet att få rabatten det datumet jag var där. Anledningen till det var att jag var där under den stora resemässan WTM i London. Däremot upptäckte jag när jag checkade in att jag hade blivit uppgraderad. Jag fick ett deluxerum till samma pris som ett standardrum, samt ett glas valfri dryck till middagen.

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Två hotelltips längs Eagle Beach på Aruba

På Aruba finns en av världens vackraste stränder, Eagle Beach. Längs stranden ligger två ...

Bo med omsorg om människa och natur på Spinguera ekolodge på Kap Verde

För några år sedan drömde jag om att åka till Kap Verde, ö-nationen utanför ...

Bo på Steenberg Hotel strax utanför Kapstaden i Sydafrika

Strax utanför Kapstadens stadskärna i Sydafrika, vid foten av Stone Mountains, ligger Steenberg Hotel. ...