Vaccinrättvisa resor

  Vaccinrättvisa ett måste om vi ska kunna utforska världen igen

  Ska vi kunna ge oss ut i världen och utforska igen måste vi få till vaccinrättvisa. Det menar röster inom resebranschen med fokus på ansvarsfullt och medvetet resande, däribland James Thornton, Intrepids VD. ”Vaccinrättvisa är en förutsättning för att resandet ska komma tillbaka”. 

  Vaccinrättvisa. En värld utan resor är en fattigare värld. Vi människor är skapta för att interagera, mötas över gränser och utbyta tankar och ideér. Något som har varit nästintill omöjligt sedan Coronapandemin slog till för snart två år sedan, och land efter land stängde sina gränser. Men resandet och turismen handlar inte bara om resenärerna, det handlar också om de människor och samhällen som vi reser till som  – när resandet står still    drabbas ekonomiskt, och inte minst riskerar sina liv när de står utan vaccin och tar emot resenärer från världens alla hörn. 

  – Ska vi någonsin kunna börja resa igen med gott samvete behöver vi inte bara få till ett mer hållbart, medvetet och ansvarsfullt resande, vi behöver också få till vaccinrättvisa, säger James Thornton, Intrepids VD i en krönika på Afar. 

  Han menar att med vetskapen att vaccinet räddar liv, måste vi kräva global vaccinrättvisa. Det är inte försvarbart att branschen skickar iväg ovaccinerade resenärer, eller vaccinerade heller för den delen till länder där de anställda inte har tillgång till vaccin och därmed riskerar deras hälsa. 

  Resandet och turismen kan inte komma tillbaka om det inte gör det för alla, och det betyder tillgång till vaccin för alla.

  Hela världen måste få tillgång till vaccin

  Enligt människorättsorganisationen Amnesty är WHO:s mål om 70 procent vaccinerade i låginkomstländer i mitten av 2022 långt bort. Många länder fortsätter att kämpa med överfulla sjukhus och brist på medicinsk utrustning, inklusive brist på vaccin. I välbärgade länder är det just denna regelbundna tillgång till vaccin som har bidragit till att hålla miljontals människor borta från sjukhus under pandemin, och som gör att en del har gett sig ut i världen igen. 

  Men är det rimligt eller ens försvarbart att människor med snart tre sprutor i kroppen från främst länder i väst reser till utvecklingsländer där större delen av befolkningen inte ens har fått sin första spruta?

  I över två år nu har Coronapandemin vänt upp och ner på det mesta och slagit hårt mot besöks- och resebranschen. Stängda gränser, karantänkrav och pcr-tester gör det besvärligt att resa, men än viktigare att lyfta fram är att när resandet uteblir får det än större konsekvenser för människor som står utan inkomst.

  Läs mer här: När resandet står still

  Vaccinering är en nödvändighet för att bekämpa pandemin och skydda resenärer och arbetare inom turism- och besöksnäringen liksom människorna och samhällena vi reser till.  

  – Ska vi på riktigt kunna prata om resandets återgång behöver hela världen få tillgång till vaccinet, säger Intrepids VD. Läs hela krönikan här. 

  Vad tycker du? 

  Bild: Tack till Andre Hunter på Unsplash

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  You May Also Like

  Årets hållbarhetsvinnare i Grand Travel Awards 2020

  Igår kväll var det dags igen för resebranschens egen Oscarsgala Grand Travel Awards. För ...

  Platser svenskar helst vill besöka

  Platser svenskar helst vill besöka – Höga Kusten bland topp tre

  När svenskarna själva får välja resmål i Sverige hamnar Höga Kusten på plats tre ...

  Palau förbjuder solkräm för korallrevens skull

  Palau har tagit ett beslut om att förbjuda solkrämer för att skydda sina känsliga ...