hej då 2021. hej 2022

2021 – året jag gladeligen lägger bakom mig

Ett till år har passerat och ett nytt tagit sin början. Det innebär en kort liten resumé över året som varit samt en titt genom dörren till 2022. Visst har det funnits ljusglimtar men summa summarum är 2021 ett år jag gladeligen lägger bakom mig och ser med förväntan fram mot vad det nya året har att erbjuda. 

2021 hör inte till den bästa skaran av år. Coronapandemin har legat som ett mörkt moln över hela året. Visst har det funnits ljusglimtar – restriktionerna lättade periodvis och vissa saker gick att genomföra – men överlag har saker och ting ställts in, flyttats fram eller inte hänt alls. Jag har heller inte varit lika närvarande med Reform travel som jag önskat. Andra saker, uppdrag och sjukdom har kommit i vägen. 

Det är en utmaning att hålla motivationen uppe och skriva om resor när resandet i princip står still. Glädjande kom jag iväg på pressresa till Boden – läs reportaget här – men det har gått mer än två år sedan jag satt på ett flygplan och ett och ett halvt år sedan jag korsade Sveriges gränser. 

Med tanke på omständigheterna med Corona och pågående klimatkris fullt förklarligt men samtidigt en märklig känsla med tanke på att resandet har varit en del i mitt liv under så många år. Och en av mina största passioner! Att upptäcka världen och andra kulturer, smaker och dofter. Det bidrar till mitt välmående hur konstigt det än kan låta i vissa öron.

Vem är jag om jag inte reser?

Visst jag har rest en del i Sverige och haft fantastiska upplevelser men långt ifrån vad jag brukar. På ett sätt ganska skönt men samtidigt lite läskigt. Vem är jag om jag inte reser?

Jag längtar ut i världen, samtidigt är tröskeln hög. Att sätta sig på ett plan känns nästan otänkbart. Är det ens försvarbart? Både ur ett Corona – såväl som klimatkrisperspektiv.

Hållbart resande handlar dock inte – som jag ofta upplever att en del verkar tro – om att sluta resa utomlands och bara upptäcka Sverige.

Men det handlar om att tänka över sitt klimatavtryck, göra schysta val för både människa och planet och se till att med hjälp av resandet lämna positiva avtryck på de platser vi reser till. Inom Sverige som utanför.

Läs också: Det är dags att prata om hållbar turism 2.0

Det senaste resfattiga året/åren, har fått mig att inse hur mycket jag saknar resandet. Att prata om resor, sprida kunskap och inspiration om hållbart resande och hållbar turismutveckling. Det har varit nyttigt att stanna upp, få perspektiv och ta ett break, men oh la la vad jag längtar iväg!

När det sker återstår dock att se. Vi befinner oss i en ny våg av smittspridning och jag sitter i skrivande stund i karantän. Det gäller att ta en dag i taget. Men drömmen om att skapa en bättre värld genom hållbar turismutveckling lever starkare än någonsin.

För egentligen är allt precis som innan och samtidigt inte alls. Å ena sidan pratar vi mer om hållbarhet på alla områden, å andra sidan suktar branschen efter att allt ska återgå till det normala. För att citera Greta Thunberg, det är mycket ”bla, bla, bla” och lite verkstad. 

Corona eller inte. Turismbranschen behöver förändras. Narrativet kring resor likaså. Vi behöver gå från kortsiktighet och det egna perspektivet till långsiktighet och kollektivt medvetet tänkande. Vi står inför stora utmaningar. Det här ären möjlighet att börja om från början och göra rätt. 

Läs också: Corona stänger ett fönster och öppnar ett annat

Hej då 2021. Hej 2022. Nu kör vi!

Avslutningsvis, om du inte redan har sett den, missa inte filmen Don’t Look Up på Netflix, en klimatsatir alla borde se.

Dessutom spana in New Yorks times lista på 52 resmål för en förändrad värld där Höga Kusten kniper en plats! 

/Hanna, grundare Reform travel

Startbild: Anja./Unsplash

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Kvinna Haenyeo Jeju Sydkorea

Haenyeo – Havet, kvinnor och hållbarhet

Havet, kvinnor och hållbarhet. En vacker trio som symboliseras av Haenyeo – havets kvinnor.

Familjeutflykt till Tyresta nationalpark

Ett stenkast från Stockholms stadspuls ligger Tyresta nationalpark där du hittar den finaste och ...

Världens mest hållbara destinationer 2019

Världens mest hållbara destinationer 2019 har korats. Priserna som delas ut av organisationen Green ...