Även med de bästa intentioner blir det ibland fel

Vilken sommar det har varit. Kanske den bästa på flera år. Jag har tågluffat med familjen genom Europa, varit i södra Portugal med nära och kära, tillbringat lata dagar på landet, badat, badat och åter badat och upptäckt nya delar av mitt vackra Sverige. Jag har varit långledig med barnen och det är guld värt att kunna ge dem ett långt sommarlov. Men ur ett hållbarhetsperspektiv har allting inte varit lika perfekt. Även med de bästa intentioner blir det ibland fel.

Jag brinner för att inspirera om hållbar turism och hållbart resande. Att visa att det går att resa hållbart utan att kompromissa med kvalitet och fantastiska reseupplevelser. Jag brinner också för att inspirera till en mer hållbar livsstil generellt för jag tror att allt hänger ihop. Hur vi lever i vardagen och hur vi reser. Jag har det här som mitt jobb, och jag lever som jag lär, alltid i jobbet. För det mesta privat, men ibland blir det inte alltid som man vill eller tänkt. För livet är inte perfekt och hur mycket jag än vill att det ska vara möjligt att vara hundraprocentig hållbar, saknas det strukturer och förutsättningar för att lyckas överallt. Och ibland tar rent av latheten över. Eller det krävs en kompromiss.

Jag har plockat upp skräp i naturen, men också gott förbi skräp utan att plocka upp.

I sommar har jag tågluffat ner till södra Portugal med min familj, men flugit hem för att vi varken hade tid eller råd att åka tåg båda vägarna. Jag har rest runt med min återanvändbara vattenflaska, fyllt på med kranvatten i princip vart jag än gått, men också druckit flaskvatten när vattnet smakat för illa. Jag har beställt takeaway-kaffe och bett dem hälla det i min medtagbara kaffekopp, men också fått det i pappersmugg (dock har jag då alltid valt bort plastlocket). Jag har sopsorterat när möjligheten har funnits men också måst slänga kartong, plast och till och med glas i vanliga sopor för att det saknades sortering vid vårt hus i Portugal. Jag har plockat skräp i naturen och vid stränder men också gått förbi skräp när tid inte funnits att plocka upp. Jag har ätit vegetarisk, närodlad och ekologisk mat, men också importerad fisk när jag har blivit bjuden på middag.

Ekologisk svartvinbärsglass i Paris.

Jag har ätit mängder med dyr hemmagjord glass utan några tillsatser, men också insett när jag tagit emot en glass att den innehåller palmolja. Jag har demonstrativt gett tillbaka sugröret varje gång till den kypare som kommit med ett glas vatten med sugrör i, men låtit mina barn behålla det ibland för att de tycker att det är mycket roligare att dricka så. Jag har lagt mina pengar med omsorg på ekohotell, kaféer och restauranger för att stötta lokala verksamheter, men också bott på ”helt vanliga hotell” och ätit på ”helt vanliga” restauranger.

Jag har mestadels ätit ekologisk vegetarisk mat, men det har också blivit en och annan icke-certifierad räka och importerad fisk.

Varje gång jag gör en icke hållbar handling gör det ont inombords. Det tar emot att inte leva enligt mina principer. Men hur benhårt jag än tror på att hållbarhet är den enda vägen framåt och att jag gör allt jag kan som står i min makt för att göra så pass hållbara val som möjligt, blir det ibland långt ifrån perfekt. Och det måste få vara så. För jag lever inte ensam på en isolerad ö. Jag lever i en familj, i ett samhälle, i en värld med andra människor. Även om jag vill stå på barrikaderna och skrika, och om jag väljer att bara lägga pengar på schysta ställen, kan jag inte diktera hur någon annan ska göra, eller välja att lägga sina pengar på. Jag kan bara hoppas att mina val inspirerar dem och att det framöver ska vara lättare att jämt göra rätt.

Green Love/Hanna

Tags:

 • Show Comments (5)

 • Terese

  Tyvärr känns det lite bra att även du har svårt att leva som du lär srändigt och jämt. Jag hoppas dock och även små bäckar kan blu en flod i en positiv anda! Försöker så smått ändra min tanke och leva mer hållbart men är ännu inte i närheten av dig… Tur att du finns och kan inspirera oss andra till bättre val!

  • Hanna Anfelter

   Hej Terese,
   Tack så mycket för din kommentar, och för att du läser! Jag förstår dig, ingen är perfekt eller övermänniska, och det är viktigt att påminnas om. Det viktiga är att alla gör något i den takt de förmår. Att höra att du blir inspirerad gör mig så glad och driver mig att fortsätta. Tack och lycka till på din hållbarhetsresa! Ha en fin dag/Hanna

 • Hanna

  Hej Hanna,
  Känner mycket samma som dig. Tycker mycket med resandet kan ta emot när man inser att man ibland blir “tvingad” att göra minera hållbara val än man gjort hemma.
  Har du gjort eller känner till någon lista med saker man kan göra när man är eller har varit ute och rest fr att påverka? Du kanske har någon här på bloggen men jag är ny läsare så har inte hunnit läsa så mycket 🙂 Länka gärna 🙂

  Tex:
  – Försök åka kommunalt till flygplatsen.
  – Maila flygbolagen du åkt med om deras källsorteringsarbete och arbete med att minska platsanvändning.
  – Fråga flygvärdinnorna om det finns något ekologiskt och/eller fairtradevin (om du ska dricka vin).
  – Beställ vegetarisk mat på planet.

  Förstår du ungefär vad jag är ute efter? Tack på förhand och allt gott!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

 • name *

 • email *

 • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Bali – några reflektioner om turismens baksidor 

Förra våren var jag på Bali i samband med en reportageresa i Indonesien. Efter ...

Biarritz, je t’aime

Biarritz är en av mina absoluta favoritplatser, och den franska surfstaden kommer alltid att ...