care for the arctic swedish lapland

Care for the Arctic – ansvarsfull turism i svenska Arktis

Swedish Lapland Visitors Board, regionens officiella representant för besöksnäringen i Sveriges arktiska destination, har tagit fram Care for the Arctic, en arktisk agenda för en mer ansvarsfull destination.

Care for the Arctic. Hela världen står inför stora utmaningar, lokal och globalt. Socialt, ekonomiskt och miljömässigt. Care for the Arctics har tagits fram av Swedish Lapland i syfte att tillsammans med aktörer och besökare på resmålet agera för en mer ansvarsfull och hållbar turism.

Läs också: Harads – hur skapar man en hållbar destination?

Den arktiska regionen i Sverige lockar besökare från hela världen för att skåda norrsken och midnattssol. Området präglas av storslagen natur, från Sveriges högsta berg till djupa sjöar, nationalälvar och skogsmarker. Det är ett arktiskt kulturlandskap, format av livsvillkoren för människor som har bott här i tusentals år. Närheten till naturen har skapat en arktisk livsstil, född ur seder och traditionell kunskap, skriver Swedish Lapland i ett pressmeddelande.

Men Arktis är också en del av en värld där klimatförändringarna sker snabbare än någonsin. 

Här går uppvärmningen dubbelt så snabbt som i resten av världen. Permafrosten håller helt på att försvinna och isläggningen av Torneträsk senareläggs, berättar naturfotografen och f.d klimatforskaren Fredrik Rosén i filmen Care for the arctic. I Arktis är klimatpåverkan synlig i vardagslivet och det handlar inte bara om klimat. Det handlar om så mycket mer. 

Både Arktis natur och kultur är hotad

– De varma dagarna har blivit fler och de kallare färre. Det är en enorm stress vi har satt på jorden, säger Fredrik Rosén. Det finns knappt sammanhängande skog i hela Europa som djur kan flytta sig i. Väderförändringarna påverkar inte bara naturen. Det blir en påverkan på både natur och kultur, och det gäller att inte bara titta på klimatet utan ta ett helhetsgrepp. 

Förutsättningarna för människans kultur blir också annorlunda. En plats med åtta årstider är van med med växlingar i naturen, men vad händer om varje årstid utsätts för nya extremer? ”Om marken inte fryser går det inte längre att flytta renar. Om snön inte faller uteblir längdspåren. Om isarna inte lägger sig blir området mindre”. 

arrenjarka kvikkenjokk vatten och berg turism swedish lapland
Området som omfattas av Swedish Lapland målas ofta upp som ett orört landskap “the wilderness” men det är en osann bild. Det är ett kulturlandskap där urfolk bott och verkat i samklang med naturen i tusentals år. Klimatförändringarna påverkar såväl natur som kultur. Swedish Laplands Care for the Arctic syftar till att bli ett mer ansvarsfullt resmål och bidra till lokalsamhällets bästa. Bildcred: Magnus Winbjörk

– Berättelserna målar ofta upp norra Sverige som ett orört landskap, the wilderness, men det är inte sant. Det här är ett väldigt rikt kulturlandskap med rötter som går tillbaka 11 000 år i tiden, säger Ingela Bergman från Silvermuseet INSARC. 

Ska vi motivera resande behöver vi mötas bli bättre på att lära oss om och respektera platserna vi reser vi till.

Svenska Arktis är en plats där människor har levt och verkat och fortfarande lever. 

– Som besökare är man gäst i en annans verklighet. På samma sätt som när man besöker någon i ett hem där man aldrig varit, då är man gäst i den personen eller den personens verklighet. Då måste jag förhålla mig till det på ett insiktsfullt och respektfullt sätt”, säger Ingela Bergman. 

Läs också: Sapmi Nature – hållbar glamping

Rekommendationer till besökarna

Syftet med Care for the Arctic är att skapa värde, lokalt och globalt, idag och för kommande generationer.

Det är också en verktygslåda som uppmanar till handling med bland annat sex rekommendationer till alla besökare: 

1.Respektera dina medmänniskor

2.Värna vår arktiska natur

3.Minimera din klimatpåverkan

4.Handla lokalt

5.Res tryggt och säkert

6.Var en upplyst resenär

”Ge dig själv tid. Stanna längre. Köp lokalt. Bli en del av det lokala samhället. Lyssna på deras berättelser och dela dem vidare. Bara nya historier berättade vid brasan, över en hotellfrukost eller ute på en vandring, kan ge oss nya sätt att se hur vår framtid kan se ut”.

Läs mer om Care for the Arctic, och ta del av platsens historier på Swedish Laplands hemsida

Startbild: Swedish Lapland Visitors Board

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Social Impakt arbetar för tillgång till rent vatten i Indonesien

Med drygt 260 miljoner invånare är Indonesien världens femte folkrikaste land. Tack vare landets ...

Plastföroreningar: Tre initiativ för att hålla planeten ren

I söndags den 22 april var det Jordens dag, Earth Day. Dagen instiftades 1970, ...

2017 – året då det händer för hållbar turism

Internationella världsturismorganistion UNWTO har utsett 2017 till det internationella året för hållbar turism. Turismen ...