VY över Wiens hustak

Wien – tre schysta tips till Österrikes huvudstad

Ett schyst hotell, secondhand shopping och ett klassiskt kaffehus. Här är tre tips till den österrikiska huvudstaden Wien. 

Wien kan vara ett stopp längs tågresan – sträckan mellan Venedig och Wien brukar rekommenderas – eller ett slutmål. Oavsett om du reser hit för en natt eller längre är det viktigt att tänka på avtrycket du lämnar i staden. Reform travel tipsar om tre schysta adresser till Wien, Österrikes huvudstad som hjälper till att göra det positivt.

Läs också: Regenerativ turism – turismens väg framåt

Magdas hotel mural
Det är viktigt att tänka på vilket avtryck du gör när du reser. När du checkar in på Magdas hotell är du med och bidrar positivt. Magdas hotel bryr sig om både människa och miljö vilket märks bland annat på att de anställer människor som står långt utanför arbetsmarknaden och stora delar av inredningen är återbruk.
Hotellet där stil och schysta värderingar går hand i hand 

Magdas hotel ligger i Wien Mitte, nära till restauranger och kaféer, och med gångavstånd till stadsparken och stadskärnan.

Det är ett socialt företag, med fokus på människor, inte vinst. De skapar jobb och erbjuder utbildningsprogram för människor som varit tvungna att fly från sina hemländer av olika anledningar. Vetskapen om att hotellet drivs av ett medmänskligt tänk framför ekonomiska intressen bidrar till ökad kvalitet, och förhöjer upplevelsen.

Hållbarhetstänket genomsyrar allt på hotellet. De gemensamma ytorna är inredda med vintage-möbler och up-cyclade prylar. Sittkuddarna i rummen är sydda på gamla tygrester av hobbyskräddare och sviterna och lägenheterna pryds med originalmöbler från 60-talet. Totalt finns här 85 rum i olika storlekar varav ett som passar perfekt för familjen eller kompisgänget, med en stor säng, bäddsoffa, ett pentry och balkong.

Frukost Magdas hotel Wien
I restaurangen på Magdas hotel serveras frukost, lunch och middag. Gärna med lokala ekologiska råvaror på menyn.

Hotellet värms och kyls med bergvärme, det finns solceller på taket samt vattensparande armaturer. Byggnadens tidigare parkeringsplats har omvandlats till en trädgården under parollen “Blommor istället för betong”.

Restaurangen serverar något att äta hela dagen och menyn erbjuder flera vegetariska och veganska rätter, köttet kommer från österrikiska gårdar. Mejeriprodukter, drycker, frukt och grönsaker är ekologiska.

Dessutom, kommer du med tåg, buss eller cykel får du 10 procent rabatt på boendet när du visar upp din biljett!

Pris: Från cirka 2 000 kr/natten

Magdas hotel familjerum
Design och hållbarhet går hand i hand på Magdas hotell. En stor del av inredningen på hotellet består av återbruk.
Café Hawelka

Wien är känd för sina litterära kaféer, så pass berömda att de är upptagna som kulturarv på Unescos världsarvslista. Ett besök på en av stadens många kaféer är med andra ord mer eller mindre en självklarhet när du besöker Wien. 

Anrika Café Hawelka ligger i Wiens 1:a distrikt. Det öppnades av Leopold Hawelka och hans fru Josefine i slutet av 1930-talet och drivs fortfarande av familjen Hawelka. Inredningen är inakt och består av marmorbord, slitna soffor och trästolar. På väggarna hänger tavlor målade av fattiga konstnärer, utbytta en gång i tiden mot en kopp kaffe. 

Slå dig ner, beställ en kaffe och det traditionella bakverket apfelstrudel, och känn historiens vingslag. 

kaffe och apfelstrudel Café Hawelka Wien
En kaffe och apfelstrudel på Café Hawelka är ett tips för en som reser till Wien.
Carla second hand

Carlas secondhand -butiker erbjuder begagnade varor av alla de slag. Från kläder, till inredning, husgeråd och böcker. Shoppa secondhand-shopping ger ett mindre klimatavtryck än att köpa nytt, och dessutom bidrar verksamheten till sysselsättning och utvecklingsmöjligheter för människor som hamnat utanför arbetsmarknaden. Finns på flera adresser runt om i staden. 


Startbild: Jacec Dylag/Unsplash

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Guide till Prags gröna adresser

Prague Green City Guide är den första gröna guiden till Prag, skriven av två ...

Åtta tips till Toulouse – Frankrikes rosa stad

Toulouse ligger i sydvästra Frankrike och kallas i folkmun för ”den rosa staden”. Smeknamnet ...

Umeå guide hållbarhet

Weekendresa Umeå – tips på saker att se och göra i Umeå

Weekendresa i Umeå. Norrlands huvudstad har genomgått stora förändringar de senaste åren och erbjuder ...

Integritetsinställningscenter

Necessary

Advertising

Analytics

Other