Fika i samklang med naturen på Uppgrenna Naturhus

Längs med E4:an, nedanför Brahe hus strax norr om Gränna, ligger Uppgrenna Naturhus. en hållbar mötesplats där växthuset är huvudperson. Omgiven av inre och yttre grönska kan du njuta av en ekologisk fika eller lättarE lunch medan du blickar ut över Vättern och de västgötska slätterna.

Det är ofta ett projekt att hitta ett trevligt ställe med god ekologisk mat längs bilvägarna så gissa om vi blev glada när vi en regnig dag i juli ramlade över Uppgrenna naturhus på väg från Stockholm till Malmö. Vi svängde av vid Gränna, körde genom den lilla turiststaden i sakta mak över kullerstensgatorna, vidare i norrgående riktning längs med Vättern – en hiskeligt vacker väg för övrigt – för att cirka sju minuter komma fram till ett stort rött växthus med vidunderlig utsikt över Vättern, Visingsö och gröna slätter.

I växthuset har de även tänkt på humlorna.

Huset drivs av Bodil Antonsson och på hemsidan går det att läsa: ” Min vision var och är att skapa en unik mötesplats med helhetssyn, som skall bidra och inspirera till ett hållbart sätt att bygga och bo samt bedriva verksamhet. Ledorden är Rekreation-Inspiration-Människa-Miljö. Vi vill erbjuda olika former av rekreation och avkoppling i en allt stressigare tillvaro, i en miljö där naturen och växter har en betydande roll. Vi vill inspirera till ett hållbart byggande, och vi vill dessutom ge inspiration genom kreativa och njutbara upplevelser. Miljön och miljöhänsyn är viktig för oss. Både när det gäller verksamhet och hus är vår strävan att lämna ett så litet fotavtryck som möjligt, att berika istället för att smutsa ner, samarbeta istället för motarbeta”.

I Naturhusets Ekokafé är det datorfritt!

Växthuset är det centrala i platsen och rymmer ett Ekokafé, en Medelhavsträdgård, ett loft där de erbjuder konserter, yogaretreats och meditationer under lågsäsong, några mötesrum och ett rum som kallas längtan, ett hotellrum för den som vill komma hit, varva ner och känna hur det känns att bo i ett naturhus.

Trappan leder upp till loftet där det erbjuds konstarter och yoga retreats då och då. Vanligtvis är övervåningen dock stängd och bara öppen vid privata visningar som bokas i förväg.

Regnet öste ner när vi stannade till så vi fick tyvärr inte chansen att strosa runt i trädgården eller sitta ute. Däremot fick vi plats inne i växthuset, mitt bland gröna växter och blad, där vi åt en god tomatsoppa som uppskattades av alla och en grillad smörgås. Värt att notera är att kaféet inte har någon lunchmeny men matigare alternativ i form av en soppa eller grillad smörgås. I övrigt är det kaffe och ekologiskt fikabröd som gäller. Kaféet är vanligtvis öppet på helgerna men kolla hemsidan för öppettider och vad som händer i huset.

Naturhusets tomatsoppa, lika god som vacker.

Uppgränna Gästgivaregård 3
563 91 Gränna
uppgrennanaturhus.se

Text och bild: Hanna Anfelter

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Västerås- en av Sveriges Fairtrade City-diplomerade städer

Ett sätt för en reseaktör att visa omvärlden att man tar hållbarhetsarbetet på allvar ...

Vandringshelg i Åre

Förra helgen tog jag nattåget till Åre, och gick direkt ut på tur i ...

Guide till Umeås bästa adresser

Vad sägs om en weekend i Umeå. Norrlands huvudstad har genomgått stora förändringar de ...