Två utflyktsmål längs med E4:an mellan Örnsköldsvik och Umeå

  Med rötterna i Norrland, familj i Umeå och två sommarhus därtill har jag åkt norröver regelbundet sedan jag var liten. För det mesta har det varit raka spåret antingen till Örnsköldsvik eller Umeå, eller däremellan, men i år bestämde jag mig för att det var dags att se vad som fanns längs vägen. Eftersom jag är en hållbar reseskribent duger inte vad som helst men jag hittade både ett ekologiskt kafé och ett naturparadis vid havet längs med E4:an mellan Örnsköldsvik och Umeå.

  Skeppsmalens fiskeläge med lotsplats och genuina fiskebodar ligger längst norrut i världsvarvet Höga Kusten.
  Skeppsmalen och Skagsudde

  Längst norrut i Världsarvet Höga Kusten ligger Skagsudde. Ett namn du säkerligen har hört någon gång på väderleksrapporterna, där det rapporteras om väder och vind från väderleksstationen i Skags fyr som står vid Skagsudde. Innan man kommer ut till klipporna och det öppna havet ligger Skeppsmalns fiskeläger med fiskebodar och ett surströmmingsmuseum. I en av bodarna säljs rökt sik till självbetjäning.

  I en av fiskebodarna i Skeppsmalen säljs rökt sik till självbetjäning. Ta så många fiskar du vill och orkar äta och swisha sedan rätt summa till numret som står på skylten på kyldisken.

  Det finns en restaurang också som jag både rekommenderar och inte.  Ja, för att det är bra att stötta lokala verksamheter och trevligt att det finns ett matställe. Nej, för att det inte fanns något ekologiskt tänk överhuvudtaget. Delicatobollar, burkmajs och annat halvfabrikat var det som gällde. Men strömmingen med potatismos var ett bra val enligt mitt resesällskap.

  Skags fyr står på klipporna längs ut på Skagsudde i världsarvet Höga Kusten.

  Från Skeppsmalens fiskeviste kan du välja två vägar för att komma till klipporna och Skags fyr som ligger längst ut vid Skagsudde. En mindre asfalterad bilväg eller över stockar och sten genom skogen. En kortare vandringsstig är utstakad från fiskevistet och tillbaka. Blå prickar visar vägen och hjälper dig att enkelt ta dig runt udden och klipporna med utsikt över öppet hav. Skyltar står utsatta på olika ställen och berättar mer om platsens historia och natur. Barnen älskade att följa prickarna och tyckte att det var ett riktigt häftigt äventyr att hitta nästa prick och springa runt på klipporna.

  Blå prickar visar vägen och lotsar dig runt klipporna vid Skagsudde och tillbaka till Skags fyr och fiskevistet Skeppsmalen.

  Vi var där en av sommarens soliga dagar och hade med oss fika och badade i det svalkande havet. Det var fullt med små sällskap i klippvrårna som gjorde samma sak. Solen glittrade i havet och i horisonten såg vi Höga Kustens böljande silhuett. Ett trevligt utflyktsmål för alla åldrar som jag räknar med att återvända till fler gånger. Jag undrar just hur det ser ut nu när sommaren övergår till höst och vindarna blåser in? Annorlunda, men övertygad om att det är lika vackert årets alla dagar.
  För att komma hit svänger du av cirka en mil norr om Örnsköldsvik och kör sedan längs Höga Kustens landväg cirka tre mil förbi betande kossor, fäbodar och kuperade fält.

  Mer information om Skeppsmalen och Skagsudde hittar du här: fiskevistet.se

  Kafe Anno 1762 ligger vid Olofsfors Bruk och erbjuder hembakt fika och lättare måltider, gjort på ekologiska och närodlade ingredienser i största möjliga mån.
  Kafé Anno 1762

  I Nordmaling, mellan Örnsköldsvik och Umeå ligger Olofsfors bruk. En gammal bruksort med ett väl bevarat bruk öppet för besök. Här finns också en restaurang, och även om själva huset vittnar om forna glansdagar, är maten godare än man kan tro. Men höjdpunkten på platsen heter Kafé Anno 1762 och ligger efter bron som går över det strömmande vattnet, i sista huset på höger sida. Kaféet ligger i en gammal skola och har högt i tak.

  Kaffe från ett rosteri i Umeå och rawfoodfika på Kafé Anno 1762.

  På menyn hittas hembakt godfika, rawfoodkakor, smörgåsar och lättare lunch med sallader och soppor. Kafé Anno 1762 har blivit omnämnt i White Guide flera år i rad och är Krav-certifierat på nivå två vilket betyder att de bör använda minst femtio procent ekologiska råvaror i sin matlagning. Vid fint väder erbjuds sittplatser i en stor trädgård där ett insektshotell huserar bland trädgårdsstolarna.

  Kafé Anno 1762 är omnämnt i White Guide och är Krav-certifierat. I kaféets trädgården står ett insektshotell där all nyttiga småkryp som finns i naturen får bo.

  Kafé Anno 1762
  Olofsfors bruk, Nordmaling
  kafe-anno-1762


  Har du vägarna förbi Umeå? Här hittar du tips till björkarnas stad 

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Tankar på vägen hem från Israel

  Sitter på planet hem från Israel där jag har varit på en veckas semester ...

  5 tips på saker att se och göra i Paris

  Kärlekens stad och ljusets stad. Modets stad och broarnas stad. Kärt barn har många ...