Varför klimatkompensera?

Att resa är underbart. Det ger nya intryck och perspektiv och förhoppningsvis minnen för livet. Men resan kan tyvärr också ha en negativ miljömässig och samhällelig inverkan. Ett sätt att ta ansvar för sitt resande är klimatkompensera. Här kan du läsa mer om hur och varför du ska klimatkompensera.

Hållbar turism och hållbart resande handlar om mer än miljö, det handlar om att se till att turismen är med och bidrar till en bättre värld genom att ta hänsyn till ekologiska, sociala och ekonomiska faktorer. Men det går inte att förneka att klimatförändringarna är ett stort hot mot den globala turismen och för att använda Johan Rockströms uttryck, ” det finns ingen ekonomi på en död jord ”. Vi måste med andra ord se till att ta hand om vår jord så att den kan förse oss med friskt vatten, ren luft och hälsosam mat på borden. Sker turismen och resandet på ett hållbart och ansvarsfullt sätt kan den ge dig oförglömliga reseupplevelser samtidigt som du är med och bidrar till en bättre värld.

Ett sätt att ta ansvar för sitt resande är att flyga mindre och bättre och när du flyger att klimatkompensera för resan. (Här kan du läsa mer om hur du tar ansvar för resan och reser hållbart Fler tips till hur du blir en hållbar resenär). Det betyder inte att du kan resa hur du vill och sen betala dig fri från ansvaret genom att plantera några träd, nej det handlar om mer än så. Det handlar om att lägga pengarna på projekt som dels bidrar till att binda koldioxid, dels till att säkerställa en social och hållbar utveckling för jordbrukare och naturområden.

Här kan du läsa om några organisationer som erbjuder hållbar klimatkompensering och få information om hur du som privatresenär kan klimatkompensera själv.

Gold Standard

Gold Standard togs fram som en kvalitetsstämpel för klimatkompensationsprojekt som innebär strikta förhållningsregler med ytterligare krav på socialt ansvarstagande och hållbar utveckling för klimatkompensationsprojekt.

Gold Standard är en global ideell stiftelse,  godkänd och betrodd av fler än 80 internationella miljöorganisationer, däribland WWF International och Greenpeace International. Projekten övervakas även av en oberoende teknisk rådgivande kommitté och kontrolleras av oberoende revisorer. Certifieringsprocessen kräver stor medverkan av lokala intressenter och organisationer. Exempel på socialt ansvarstagande kan vara att klimatkompensationsprojekten i fråga skapar arbetstillfällen till lokalbefolkningen, bidrar till de lokala skolorna eller förbättrar infrastrukturen i området.

Att klimatkompensera genom Gold Standard innebär att man medverkar till projekt som syftar till att producera förnybar energi, exempelvis ren vattenkraft i Indonesien. Det ska leda till att minska användningen av fossil energi och öka andelen förnybar energi.
goldstandard.org

Plan Vivo

Plan Vivo är en erkänd organisation inom handel för frivillig klimatkompensation som stöds av många miljö- och intresseorganisationer och används på flera håll i världen.

Plan Vivo styrs av Plan Vivo Foundation som har sitt säte i Edinburgh. Trädplanteringarna som sker genom Plan Vivo ska vara noggrant kontrollerade och bygger på principer från Kyotoprotokollet och CDM (Clean Development Mechanism). Projekten innehåller regler kring uppföljning vad gäller kolbindning och utsläppsminskning, samt säkerställer socialt och ekonomiskt ansvarstagande. Att klimatkompensera genom ett certifikat från ett skogsprojekt i Plan Vivo innebär att du är med och bidrar till att avskogning motverkas och därmed ökar biomassa som tar upp motsvarande mängd koldioxid som du släpper ut på resan och vill kompensera för.
planvivo.org

Myclimate

Som privatresenär kan du exempelvis klimatkompensera via följande länk:

zeromission.myclimate.org

Här kan du räkna ut dina utsläpp och ge ett bidrag som går till klimatkompensationsprojekt i utvecklingsländer och tillväxtmarknader. När du har betalat får du ett certifikat som informerar dig om att:  “Alla projekt reducerar utsläpp från fossila bränslen med förnybar energi, genom användande av energieffektiv teknik eller genom återbeskogning. Projekten syftar till att reducera koldioxidutsläpp samtidigt som de bidrar till en hållbar utveckling i de respektive regionerna. Alla klimatkompensationsprojekt uppfyller kriterier från CDM, Gold Standard och Plan Vivo. Till exempel stöttar du den lokala produktionen, distributionen och användningen av solspisar och effektiva spisar i sydvästra Madagascar”.

Editors Note: (02-2018) Sedan det här inlägget skrevs har jag fått reda på att det finns ett företag som heter Tricorona som också erbjuder klimatkompensering via den här länken: klimatkompensera.se Det har också försigått en debatt på bland annat Supermiljöbloggen om huruvida klimatkompensering gör någon nytta eller inte. Jag resonerar som så att även om det inte finns någon garanti är det bättre att göra något än inget. Men läs på ordentligt på respektive organisation och bilda din egen uppfattning. Ett annat alternativ är att klimatkompensera genom att ge pengar till Naturskyddsföreningen eller andra organisationer som du har förtroende/Hanna 

Tags:

  • Show Comments (1)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Västerås- en av Sveriges Fairtrade City-diplomerade städer

Ett sätt för en reseaktör att visa omvärlden att man tar hållbarhetsarbetet på allvar ...

Världens mest hållbara destinationer 2019

Världens mest hållbara destinationer 2019 har korats. Priserna som delas ut av organisationen Green ...

Certifieringar hjälper dig att göra bättre val

När du ska planera din nästa resa och vill vara en hållbar resenär är ...