Världens bästa etiska destinationer 2019

Organisationen Ethical Traveler har återigen skapat en lista på världens bästa etiska destinationer. Men vad som brukar vara tio på listan blev i år bara nio där Chile togs bort i samband med listans publicering. Nykomlingar för världens bästa etiska destinationer 2019 är Ecuador, Fiji, Nepal och Gambia.

Ethical Traveler är en icke-vinstdrivande ideell organisation vars syfte är att inspirera och uppmuntra till ett resande som förändrar världen. Turismen är en av världens största ekonomier och de vill med hjälp av turismen som motor främja mänskliga rättigheter och skydda djur och miljö. Varje år går de igenom hundratals utvecklingsdestinationer för att se över deras arbete med att främja mänskliga rättigheter, bevara djur och natur och stötta social välfärd, samtidigt som de skapar en samhällsengagerad turistindustri. Därefter väljs de tio destinationer ut som imponerar mest i sitt arbete.

I år är dock bara nio länder med på listan då organisationen valde att ta bort Chile från listan i sista sekund. Anledningen enligt Ethical Traveler är Chiles beslut att backa från löftet om att skriva på FN:s globala migrationspakt, samt att en chilensk bonde och aktivist blev skjuten av den chilenske polisen vilket skapade starka reaktioner och protester och har satt igång en diskussion om chilenske ursprungsbefolkningens rättigheter. Några nykomlingar är med på listan i år och några från förra årets lista har ramlat bort.

Här kan du läsa om förra årets lista

Fiske i Benin
Benin är med på Ethical Travelers lista igen av flera anledningar, bland annat för att de har utökat skyddet av djur och natur och arbetar hårt för att få bort tjuvjakten.
Här är listan på världens bästa etiska destinationer 2019 enligt Ethical Traveler:

Benin*

Costa Rica*

Ecuador

Fiji

Mongoliet*

Nepal

Palau*

Gambia

Uruguay*
(* = var också med på listan 2018)

Precis som åren innan finns det inte någon ”etta” på listan utan alla delar prispallen. Ethical Traveler uppmuntrar världens resenärer att besöka någon av dessa platser för en fantastisk natur- och kulturupplevelse. Organisationen understryker också att allt är relativt och att inget av resmålen på listan är hundraprocentigt perfekt, men varje enskild destination gör uppriktiga försök att göra skillnad på de områden som organisationen tar hänsyn till när de skapar listan, mänskliga rättigheter och djur- och naturskydd. De hoppas att faktumet att de är med på listan ska uppmuntra folket och landets ledare att fortsätta med det positiva arbetet.

Ecuador etiskt resmål
Ecuador är en nykomling på Ethical Travelers lista 2019, främst för sitt förbättrade arbete för mänskliga rättigheter.
Att resa ger en ökad förståelse

Ethical Traveler understryker vikten av att resa för att bredda perspektiv och öka förståelsen för att vi är en och samma mänsklighet. De påminner om att nationalismen ökar, och frihetsälskande människor världen över är engagerade i en kamp för att bevara mänskliga rättigheter och demokrati. Frågor som en gång verkade abstrakta som klimatförändringar, ökenspridning och stigande havsnivåer påverkar miljontals människor världen runt.

Förenta staterna, som tidigare var hängivna att hjälpa till med dessa kritiska problem, har under de senaste åren förlorat sin moraliska kompass och omfamnat regressiva politiska åtgärder som isolerar dem från sina allierade och äventyrar den globala miljön. De menar att ”i resenärens sinne är glaset dock fortfarande halvfullt”. Att våga sig utanför sin bekvämlighetszon och träffa människor som lever i en helt annan kontext och verklighet och inse att vi kämpar och drömmer för samma grundläggande saker, kan ge en strimma hopp och optimism.

Kvinnor på stranden i Gambia
Gambia är också en nykomling på 2019 års lista över världens bästa etiska destinationer. Främsta anledningen är det första fria valet som hölls på 22 år. Ett val som avsatte den auktoritära presidenten Yahya Jemme och gav plats åt Adama Barrow som har lovat att få slut den utbredda korruptionen.

För det är när vi reser som vi inser att alla på vår planet söker liknande saker – att få sina grundläggande mänskliga behov tillfredsställda. Att få leva med tak över huvudet i ett säkert och tryggt fungerande samhälle. Oavsett vad man kan läsa i tidningarna. När vi reser skapar vi känslomässiga band till andra människor och vi får en ökad förståelse för det mänskliga tillståndet. Och vi lär oss att alla vi som bor på den här blåa planeten är hoplänkade och ömsesidigt beroende av varandra.

För mer information och motivering till varje lands plats på listan hittar du här: ethicaltraveler.org

 

 

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Amazonas – turismen viktigare än någonsin

Turism är mer än bara personlig rekreation. Som en av världens viktigaste ekonomier kan ...

Fem platser att se innan det är för sent

Fem platser att se innan det är för sent! Så löd rubriken i Metros ...

Gotthards krog i Umeå- Årets hållbara restaurang

Gotthards krog har blivit utsedd till Årets hållbara restaurang av nätverket Hållbara restauranger, ett ...