Jessica Sannö ösjönäs Tiveden

I skogens tjänst – intervju med Jessica Sannö bakom Ösjönäs Tiveden

Jessica Sannö lever med och av skogen. Det är hennes hem och hennes levebröd. Det som får henne att andas. Nyligen fick hon Naturskyddsföreningens skogspris för sitt skogsengagemang och tillsammans med sin man driver hon naturturismverksamheten Ösjönäs intill Tivedens nationalpark. Läs om hennes drivkrafter och framtidstro.

Jessica Sannö
Jessica Sannö driver tillsammans med sin familj naturturismanläggningen Ösjönäs som erbjuder boende och upplevelser intill Tivedens nationalpark.
Berätta, vem är du och vad gör du?

– Jessica Sannö heter jag. Skogen är mitt hem, min passion och mitt levebröd. Det är liksom den jag lever med, för och av. Tiveden är min plats. Här driver jag en naturturismanläggning som erbjuder boende och aktiva naturupplevelser. På fritiden är jag skogstalesperson för naturturismen i synnerhet och besöksnäringen på landsbygden i allmänhet.

Du ligger bakom verksamheten Ösjönäs, varför startade du och vad erbjuder ni?

– Tillsammans med min man drömde vi om att driva en verksamhet där barnen kunde vara med, en verksamhet med ambitionen att få människor att komma lite närmare naturen och det som verkligen är viktigt. Det är 20 år sedan vi började och det har blivit bättre än vad vi någonsin kunde tänka oss. Vi erbjuder sjönära boende, god mat och aktiva naturupplevelser. Till häst, i kajak, på MTB tar vi med grupper ut, och upp i träden. Vi har lika många affärs- och privatgäster. Här ska finnas något för alla, både arbetsgruppen och släkten.

Nyligen vann du Naturskyddsföreningen skogspris Morkullan för ditt engagemang för skogen, vad grundar sig det i?

– Vi som bor här är helt beroende av att det finns skog. Det finns inget annat som gör den här bygden attraktiv – varken att bo i eller besöka. Jag insåg att det gick att påverka skogsbruket runt omkring oss. Sen fortsatte jag bara. I dag har intresset för alternativ till hyggesbruk tagit mig till många platser och samtal. Jag visar det som händer här runt Tiveden – vi har i dag Sveriges största hyggesfria zon och flera markägare som bedriver ett naturnära skogsbruk. Vi tar regelbundet emot skogsgrupper och andra studiebesök som kommer hit, intresset är enormt. Dessutom jobbar jag på nationell nivå och i viss mån även med EU för att utveckla ett mer naturnära skogsbruk.

Läs också: Om skogen

Vad betyder hållbarhet för dig?

– Det börjar med värderingar och synsätt – hur vi ser på människan i relation till planeten. Hållbar verksamhet utgår från naturen och i vårt fall platsens förutsättningar. Först när man som människa ser sig som en del av en större ekologisk, komplex helhet kan det bli hållbart. Därefter kan vi skapa socialt samspel och ekonomi. Ett utifrån-perspektiv, där man ser planeten som en resurs för oss människor att nyttja, kan aldrig bli riktigt hållbart.

Ösjönas Tiveden
Tiveden är ett av Sveriges sydligaste urskogsområden. Genom nationalparken är skogen skyddad och runtomkring bedriver flera skogsägare ett hyggesfritt skogsbruk. Jessica Sannö arbetar för att utveckla ett mer naturnära skogsbruk såväl lokalt, nationellt som internationellt.
Var kommer din drivkraft ifrån?

– Vet inte om jag kan sätta ord på det. Jag äger liksom inte skog, den äger mig. Det som människan i dag gör mot den här planeten det gör vi också mot oss själva – det känns i kroppen och i sinnet. Ibland känns det mer som en plikt än en drivkraft eller passion eftersom jag har valt att föda så många barn till den här världen. Men det är inte bara för mina eller alla andras barn jag försöker. Det är också ett alldeles eget behov. Någonstans hoppas jag kunna göra mer än mitt bästa, jag vill göra det som krävs.

Vad är det roligaste med jobbet?

– Det är att få chansen och plattformen att inspirera till förändring.

Vilka är de största utmaningarna?

– Att inte bli omtyckt. Varje gång jag trodde att jag hade lärt mig att tåla det har jag haft fel hittills … Kanske står jag en dag kvar oberörd, men inte än. Ångest över att inte säga och göra tillräckligt bra saker när jag får chansen. Jag är ofta min egen största kritiker.

Vilket är ditt bästa reseminne?

– När min man och jag cyklade till Rwanda och besökte bergsgorillorna. Den resan var som en saga. Vi cyklade också till Ösjönäs när vi var här första gången – även det var magiskt och den resan ledde till något mycket större än ett reseminne.

Hur ser du på framtiden – din egen verksamhet, resandet och hållbar turismutveckling i stort?

– Om tillräckligt många människor börjar ifrågasätta synen på människans förhållande till resten av det planetära systemet, finns det gott hopp om förändring. Om vi börjar diskutera vår egen egocentrism och girighet. Men det räcker inte med goda samtal. Vi måste få ordning på transporterna och den belastning som de medför om ett resande överhuvudtaget ska kännas berättigat.

Jag hoppas att vi får till det snabbt för utan besökare är det svårt att skydda naturområden och den biologiska mångfalden. Utan resor är det svårare att känna empati, solidaritet och genuint intresse för hela planeten. Och det tror jag är en förutsättning för en planet som är bebolig för människor i framtiden.

Vi har valt att bo omgivna av skog med det högsta skydd natur kan få – nationalpark. Det finns ett lugn i det och kommer vara svårt att välja bort. Skogen här och vår verksamhet är en stor del av oss – det är vad vi är mer än det vi gör. Vi blir kvar så länge kroppen orkar och sinnet vill.


Bilder: Ösjönäs Tiveden

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Hållbar turism bidrar till ökat antal bergsgorillor i världen

På några decennier har antalet bergsgorillor ökat i världen, till dagens 1063. En bidragande ...

sebastian boudet

Sébastien Boudet – äta bra mat är en värdering

Sébastien Boudet är bagaren som vill reformera brödätandet och bakandet i Sverige. Från att ...

Orangutangerna på Borneo behöver hjälp – din resa gör skillnad

I betalt samarbete med Kenzan Tours Borneo är världens tredje största ö med ett ...

Integritetsinställningscenter

Necessary

Advertising

Analytics

Other