Kallbad trenden att bada sveper över Sverige

  Kallbad – trenden att bada kallt sveper över Sverige

  Under det gångna Corona-året har kallbad fått ett uppsving i Sverige. Bilder och berättelser fyller sociala medier med dess fördelar och hälsoeffekter. Det sägs bland annat att kallbad bidrar till ett mer psykiskt välmående, minskar stress, ger bättre sömn och förbättrad blodcirkulation. Ett allmänt bättre välmående. Sant eller inte ger det definitivt endorfinkickar och blir till ett hälsosamt beroende. Dessutom, att bada året runt är ett effektivt sätt att spara inpå duschar och minska din vattenförbrukning.

  Kallbad – trenden att bada i kallt vatten – sveper över vårt avlånga land. Det är egentligen inget nytt fenomen men det gångna Corona-året har gett kallbadet ett uppsving. När utrikesresor ställs in, staycations och hemestrar ökar, vänder sig allt fler till naturen och upplevelser på hemmaplan. Att bada kallt ger inte bara flera hälsofördelar utan även en unik kontakt med naturen.

  Dessutom, att bada året runt är ett sätt att resa hållbart genom att spara på duschar, och därmed minska din vattenförbrukning.

  Läs också: Resa hållbart – guiden till hållbart resande

  Första gången jag kom i kontakt med kallbad var under en pressresa till Oslo. Då bastade vi på en bastuflotte och badade sedan i det sjugradiga vattnet. Första doppet var med skräckblandad förtjusning och jag gick snabbt ner och upp. Andra doppet gick lite lättare och tredje gången ville jag inte gå upp.

  Sedan dess har jag kallbadat i Varberg, Båstad, Dala-Järna, Norrtälje och Stockholms skärgård. Till en början med bastu först men nu har jag kommit till den punken då jag föredrar att gå rakt i utan förvärme. Dels för att det är krångligare att få till bastu och bad, dels för att det ger en än större endorfinkick att gå rakt i.

  Kallbad trenden att bada i kallt vatten
  Kallbad är mer populärt än någonsin. Att gå ner i det kalla vattnet har välgörande effekter på sinne och själ. Här badar jag i Dala Järna efter att först ha hackat upp isen!
  Hälsofördelar och kontakt med naturen

  Att bada kallt ger inte bara hälsofördelar det är även ett smart knep för att spara vatten. Under sommarhalvåret har jag som målsättning att ta så få duschar som möjligt och satsar helhjärtat på morgondopp i sjön intill stugan. Ambitionen är att även under vinterhalvåret få till så många kalldopp som möjligt. Oftast har jag badat när jag varit iväg någonstans, men det finns badmöjligheter i Stockholms innerstad. Bland annat nere vid Årstaviken.

  Tacksam över att ha ett naturreservat runt knuten fast jag bor mitt i stan. Årstaskogen bjuder på fina vandringsstigar, och Årstaviken runt är ett perfekt springspår. Här finns även en badbrygga med badstege som var kvar sist jag var förbi. Tänker att jag ska få till minst ett dopp i veckan när jag är i stan.

  Kallbad.nu kan du läsa mer om kallbadets fördelar och hitta badplatser runt om i landet.

  Kallbadar du?

  /Hanna

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Förändring kräver kunskap, och med kunskap kommer ansvar

  Förändring kräver kunskap, och med kunskap kommer ansvar. Med en ny titel i bagaget, ...

  Oslo, en ny bekantskap och årets europeiska gröna huvudstad

  Tack Oslo för den här gången. Alltid lika kul att stifta bekantskap med en ...

  Sex tips världsarvet Höga Kusten

  Sex tips till världsarvet Höga Kusten

  Höga Kusten är ett resmål alla i Sverige bör besöka minst en gång i ...