Världsturismdagen 2018 – varför hållbar turism spelar roll

  Hållbar turism spelar roll. Världsturismdagen firas den 27 september varje år för att lyfta fram och visa på turismens betydelse världen över. Turismen är så mycket mer än bara rekreation och semester. Den är ett av världsekonomins största affärsområden, en av världens snabbast växande näringar, den skapar jobb och sysselsättning, anställer 1 av 10 människor världen över, bidrar till att bevara lokala kulturer och traditioner, djur och natur. Om den görs på ett ansvarsfullt och hållbart sätt.

  Hållbar turism:
  “En turism som tar fullt ansvar för sin miljömässiga, sociala och ekonomiska påverkan, och tar hänsyn till dagens turisters behov och värdregionens behov samtidigt som den beskyddar och ökar möjligheter för framtiden”.
  – Unwto FN:s världsturismorganisation

  Världsturismdagen 2018. Förra året var det internationella året för hållbar turism. I år är det extra fokus på turismens betydelse att uppnå de Globala Målen. Ni vet de där 17 hållbara utvecklingsmålen som världens ledare har förbundit sig till för att uppnå en bättre framtid för alla avskaffa extrem fattigdom, bekämpa ojämlikhet och orättvisa, lösa klimatfrågan – fram till 2030?

  Tack vare sin starka ekonomiska kraft har turismen potential att bidra direkt eller indirekt till alla 17 mål, men med särskild tonvikt på mål 8 – anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt, mål 12 – hållbar konsumtion och produktion och mål 14 – hållbar användning av hav och marina resurser.

  Läs också: Hållbar turism bidrar till de globala målen.

  Hållbar turism spelar roll

  Så vad kan du som resenär själv göra kanske du tänker nu för att bidra till hållbar turism och ett hållbart resande. Även om mycket handlar om att förändra turismen på djupet när det kommer till utformning och utbud, kan du som enskild resenär vara med och dra ditt stå till stacken.

  Välj resmål som inte alla andra åker till

  För det första välj resmål som inte alla andra åker till. Testa något nytt. Läs på om resmålet, ställ frågor till researrangörer om resans upplägg och utformning. Tänk som i klädbranschen – vem gjorde min resa? Vem står bakom och får ta del av kakan? Är det en stor internationell jätte som behåller de mesta av pengarna för sig själv eller mindre aktörer som har koll på hela sin leverantörskedja och kan garantera att pengarna kommer rätt personer till gagns?

  Res med miljön i åtanke

  Res med miljön i åtanke. Flyg mindre och bättre. Välj tåget framför flyget när det är möjligt. Du kanske tänker att det är helt motsägelsefullt nu att prata om flyg och hållbar turism samtidigt, men här förklarar vi varför det går ihop Flyget – elefanten i rummet. Undvik kryssningar – här läser du hel artikel om bara kryssningar – men generellt är kryssningar stora miljöbovar då de körs på råolja och dumpar avfall ombord vilket försurar haven.

  Välj boende med omsorg

  Välj boende med omsorg. När du bokar, kolla efter certifieringar. Finns det någon information om hur hotellet arbetar med hållbarhet. Ger de några exempel på hur arbetet ser ut? Är det ett litet lokalägt hotell eller en internationell kedja? Ligger det med gångavstånd till saker och ting? Erbjuder de cyklar till sina gäster etc?

  Gynna det lokala

  Väl på plats. Se till att du upptäcker och utforskar omgivningarna. Anlita lokala guider. Shoppa lokalt. Ät på lokala restauranger. Välj lokalproducerad mat och vegetariskt i största möjliga mån. Gör lokala aktiviteter. Var noga med att du spenderar dina pengar väl så att de gynnar den lokala ekonomin. Var nyfiken och prata med människorna på platsen du besöker.

  Säg nej till djur i bur

  Inkluderar aktiviteter djur, besök dem alltid på djurens villkor! Besök inte djur i bur, säg nej till elefantridningar – läs mer här. Välj arrangör med omsorg. Fråga hur de ser på djuren, hur deras relation till dem ser ut.

  Generellt – välj bort plast och engångsartiklar, res med en återanvändingsbar vattenflaska som du fyller på allteftersom, ta med schampo och hygienartiklar så att du slipper använda de små förpackningarna på hotellen. Plocka skräp.

  Fascinerande historier

  Vill du läsa om några människor vars liv förändrats av turismen, gå in på UNWTO:s nya plattform Tourism for SDGS tourism4sdgs.org

  Här kan du läsa mer om hållbar turism och ta del av fascinerande historier. Läs bland annat om den före detta sköldpaddsjägaren i Gambia. Tack vare kunskap och förståelse för konsekvenserna av hans handlande sadlade han om och beskyddar i dag sköldpaddor. Eller familjen i Vitryssland som försörjer sig tack vare turismen.

  Vad tänker du?

  Vad tänker du om hållbar turism? Låter det kul, svårt, inget för dig eller något som du definitivt ska tänka på nästa gång du ska ut och resa? Jag vågar lova att resa på ett hållbart och ansvarsfullt sätt är ingen uppoffring. Tvärtom! Det bidrar till så mycket mer och ger en rikare upplevelse. Hållbar turism spelar roll.

  Häng på, tillsammans reser vi till en bättre värld!

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  You May Also Like

  Massturismen skadar Komodovaranerna i Indonesien

  Massturismen skadar Komodovaranerna i Indonesien och ön Komodo, där de bor, kan komma att ...

  World Ocean Day

  World Ocean Day – hållbart resande spelar roll

  Världshavdagen eller World Ocean Day firas varje år den 8 juni för att uppmärksamma ...

  Musikhjälpen lyfter barnsexhandeln – barn är inte till salu

  Just nu pågår Musikhjälpen i Umeå och årets tema är ”Barn är inte till ...