Världsturismdagen 2018 – varför hållbar turism spelar roll

I dag är det Världsturismdagen. En dag som firas den 27 september varje år för att lyfta fram och visa på turismens betydelse världen över. Turismen är så mycket mer än bara rekreation och semester. Den är ett av världsekonomins största affärsområden, en av världens snabbast växande näringar, den skapar jobb och sysselsättning, anställer 1 av 10 människor världen över, bidrar till att bevara lokala kulturer och traditioner, djur och natur. Om den gör på ett ansvarsfullt och hållbart sätt.

Hållbar turism:
“En turism som tar fullt ansvar för sin miljömässiga, sociala och ekonomiska påverkan, och tar hänsyn till dagens turisters behov och värdregionens behov samtidigt som den beskyddar och ökar möjligheter för framtiden”.
– Unwto FN:s världsturismorganisation

Förra året var det internationella året för hållbar turism. I år är det extra fokus på turismens betydelse att uppnå de Globala Målen. Ni vet de där 17 hållbara utvecklingsmålen som världens ledare har förbundit sig till för att uppnå en bättre framtid för alla avskaffa extrem fattigdom, bekämpa ojämlikhet och orättvisa, lösa klimatfrågan – fram till 2030?

Tack vare sin starka ekonomiska kraft har turismen potential att bidra direkt eller indirekt till alla 17 mål, men med särskild tonvikt på mål 8 – anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt, mål 12 – hållbar konsumtion och produktion och mål 14 – hållbar användning av hav och marina resurser.

Här kan du läsa en tidigare artikel om hur hållbar turism bidrar till de globala målen.

Så vad kan du som resenär själv göra kanske du tänker nu för att bidra till hållbar turism och ett hållbart resande. Även om mycket handlar om att förändra turismen på djupet när det kommer till utformning och utbud, kan du som enskild resenär vara med och dra ditt stå till stacken.

För det första välj resmål som inte alla andra åker till. Testa något nytt. Läs på om resmålet, ställ frågor till researrangörer om resans upplägg och utformning. Tänk som i klädbranschen – vem gjorde min resa? Vem står bakom och får ta del av kakan? Är det en stor internationell jätte som behåller de mesta av pengarna för sig själv eller mindre aktörer som har koll på hela sin leverantörskedja och kan garantera att pengarna kommer rätt personer till gagns?

Res med miljön i åtanke. Flyg mindre och bättre. Välj tåget framför flyget när det är möjligt. Du kanske tänker att det är helt motsägelsefullt nu att prata om flyg och hållbar turism samtidigt, men här förklarar jag varför det går ihop Flyget – elefanten i rummet. Undvik kryssningar (det krävs en hel artikel om bara kryssningar, men generellt är kryssningar stora miljöbovar då de körs på råolja och dumpar avfall ombord vilket försurar haven).

Välj boende med omsorg. Kolla efter certifieringar, finns det någon information om hur de jobbar med hållbarhet. Ger de några exempel på hur arbetet ser ut? Är det ett litet lokalägt hotell eller en internationell kedja? Ligger det med gångavstånd till saker och ting? Erbjuder de cyklar till sina gäster etc?

Väl på plats. Se till att upptäcka och utforska omgivningarna. Anlita lokala guider. Shoppa lokalt. Ät på lokala restauranger. Välj lokalproducerad mat och vegetariskt i största möjliga mån. Gör lokala aktiviteter. Spendera dina pengar väl så att de gynnar den lokala ekonomin. Var nyfiken och prata med människorna på plats.

Inkluderar aktiviteter djur, besök dem alltid på djurens villkor! Besök inte djur i bur, säg nej till elefantridningar (läs mer här). Välj arrangör med omsorg. Fråga hur de ser på djuren, hur deras relation till dem ser ut.

Generellt, välj bort plast och engångsartiklar, res med en återanvändingsbar vattenflaska som du fyller på allteftersom, ta med schampo och hygienartiklar så att du slipper använda de små förpackningarna på hotellen. Plocka skräp.

Vill du läsa om några människor vars liv förändrats av turismen rekommenderar jag att du går in på UNWTO:s nya plattform Tourism for SDGS tourism4sdgs.org

Här kan du läsa mer om vad det innebär och också ta del av fascinerande historier. Läs bland annat om den före detta sköldpaddsjägaren i Gambia som tack vare kunskap och förståelse för de förödande konsekvenser hans handlande innebar, sadlade om och i dag är en beskyddare av sköldpaddor!

Eller familjen i Vitryssland som fick en försörjning tack vare turismen.

Vad tänker du om hållbar turism? Låter det kul, svårt, inget för dig eller något som du definitivt ska tänka på nästa gång du ska ut och resa? Jag vågar lova att resa på ett hållbart och ansvarsfullt sätt är ingen uppoffring. Tvärtom! Det bidrar till så mycket mer och ger en rikare upplevelse.

Häng på, tillsammans reser vi till en bättre värld!

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Rapport från Grand Travel Awards 2018

I måndags var jag på resebranschens årliga stora event, Grand Travel Awards, som hölls ...

Färöarna stänger för underhåll en helg i april

Färöarna har tagit emot för många turister de senaste åren och stänger för underhåll ...

Social Impakt arbetar för tillgång till rent vatten på den indonesiska landsbygden

Med drygt 260 miljoner invånare är Indonesien världens femte folkrikaste land. Tack vare landets ...