Tvättlinor, trånga gränder, barska kvinnor, pizzor, kaffe, maffiabossar, sophögar och fotbollsspelande barn. Neapel är Italiens tredje största stad och för många bara porten till Amalfikusten men staden är värd en egen resa. Här är tre schysta tips till Neapel, den italienska hamnstaden.
Hur gör man Neapel rättvisa i en resetext? Genom att beskriva hur staden breder ut sig som en enorm labyrint av smala gator, tvättlinor och tätt placerade byggnader mellan Vesuvius grönskande sluttningar och medelhavets svallande vågor?
Genom att fokusera på fotbollen och stadens kärlek till sporten, laget Napoli och Diego Maradona?
Eller som staden där maffian styr? Där fattigdomen är stor, brottsligheten hög och dit du varnas för att resa med risk för att bli rånad? Eller som pizzans hemstad?
För Neapel är just allt det där.
Neapel har alltid varit ett turistmål men som Dagens Nyheter skriver, i takt med att världen ”instagramiseras” förändras också bilden av Neapel. Från en brokig, komplex stad som inte går att trycka in i en mall – vilket inte går att göra med någon stad för den delen – till bilden som förmedlas genom kulturen från Elena Ferrantes Min bästa väninna, Roberto Savianos Gomorra eller Paolo Sorrentinis Guds hand.
Mitt första möte med Neapel var genom ett resereportage i tidningen Res för många år sedan som varken förskönade eller förfulade staden utan bara porträtterade den rakt upp ner. Lager på lager av tvättlinor, trånga gränder, barska kvinnor, pizzor, kaffe, maffiabossar, sophögar och fotbollsspelande barn, lades på varandra och tecknade en bild som fick mig att drömma mig hit.
Läs också: Tågluff till Italien
Till en stad som inte gör sig till, som inte definieras av turismen och för turister utan som bara är. På gott och ont. Staden har sina utmaningar som sagt. Livet är påvert för många, den neapolitanska maffian alldeles för närvarande och den sociala utsattheten är stor.
Men här finns också den godaste pizza du kan tänka dig, varma, omtänksamma invånare och eldsjälar och initiativ som på deras egna villkor är med och omformar staden, och använder turismen som en motor för positiv samhällsförändring. Här är tre tips till Italiens tredje största stad, Neapel.
Boende – Casa del Monacone
Casa del Monacone är en kombination av ett bed and breakfast och ett socialt projekt.
I det livliga kvarteret Sanità, har det gamla klostret som gränsar till Basilica di Santa Maria della Sanità omvandlats till ett charmigt boende med sex rum. De före detta munkbostäderna är omdesignade av en lokal arkitekt. Inredningen är minimalistisk och hedrar platsens historia. De tjocka stenväggarna är original, på golvet ligger handgjort kakel och i ett av rummen är ett fönster in till kyrkan bevarat.
Verksamheten kom till som ett resultat av ett församlingsinitiativ. Syftet var att dra nytta av ett outnyttjat utrymme och starta en mikroekonomi i grannskapet.
Boendet drivs av ungdomarna i området och fungerar som en brygga mellan stadsdelen, socialt utsatta och resten av världen.
Huset ligger på det stora torget, under Sanità-bron. Bara några minuter från Neapels historiska stadskärna, och ett stenkast från kvarterets myller av bostäder, kaféer, butiker, marknader och restauranger.
Mat och dryck – Napolitansk pizza
Inget besök i Nepal är komplett utan att ha smakat en äkta napolitansk pizza. Det finns fler än 800 pizzerior i pizzans födelsestad, men endast 100 kan stoltsera med certifiering av Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN), tillsynsorganet som skyddar och ser till att konsten att göra pizza och de ingredienser som används är i enlighet med napolitansk tradition.
Gorizia 1916
En av dem som kvalar in bland de hundra är Pizzeria Gorizia 1916. En familjeägd restaurang som har legat på samma adress i över ett sekel. Bland vita linnedukar och marmorprydda väggar och golv serveras napoletanska pizzor av högsta kvalité.
Gorizia ligger i ett av stadens mer välbärgad kvarter Vomero, beläget på en kulle i staden. Hit kommer du bäst med linbana. Passa på att strosa runt i kvarteret och blicka ut över stadens takåsar med Vesuvius silhuett i bakgrunden.
gorizia1916.com
Pizzeria Oliva da Concettina ai Tre Santi
Beläget i hjärtat av det gamla, livliga arbetardistriktet Sanità, har den här pizzerian drivits av familjen Oliva i över 60 år.
Varje generation har satt sin prägel på restaurangen utan att tappa bort sina rötter. Moderna och fantasifulla pizzor står på menyn tillsammans med olika friterade specialiteter för den som vill pröva det, men de traditionella varianter rekommenderas främst. Pizzerian är omnämnd i Guide Michelin och kön ringlar sig ofta lång.
pizzeriaoliva.it
Se och göra – Neapels katakomber
Neapels katakomber kanske inte är lika kända som Paris eller Roms men väl värda ett besök för ett annat perspektiv på staden.
La Paranza är ett kooperativ av unga människor och vänner som sedan början av 2000-talet har arbetat målmedvetet med att förvandla Neapels katakomber till ett besöksmål. Deras arbete bidrar till såväl till anställningar och egenmakt för stadens undgomar samt till bevarandet av kulturarvet. Ett besök i stadens katakomber ger direkt stöd till deras fortsatta arbete. Det finns två stycken, varav San Gennaro var den första som öppnade, följt av San Gaudioso.
Lyssna till de passionerade guiderna när de berättar om stadens underjordiska begravningsplatser, och hur man tog hand om dess välbärgade invånare vid livets slut. Missa inte att köpa med dig en unik souvenir från deras butik.
catacombedinapoli.it
Fler goda initiativ …
Har du hört talas om Caffè sospeso? Ett initiativ från Neapel där den som känner sig generös betalar för två eller fler kaffe fast den bara dricka en själv. Baristan gör en notering och den som inte har råd kan gå in på ett kafé och fråga om det finns någon förbetald kaffe som den får dricka.
Text och bild: Hanna Anfelter
Show Comments (0)