Upptäck Israel och Palestina genom lokalbornas kärlek till maten. I Tareq Taylors matresa till Israel och Palestina får vi genom maten se en annan sida än det vi är vana vid i nyheterna. Där maten bygger broar kulturer emellan och livet pågår som vanligt trots konflikten och spänningarna.
Adresserna till Tareq Taylors matresa i Israel och Palestina. Tareq Taylor är en av Sveriges mest kända kockar. Hans pappa kommer från Palestina och i serien Tareq Taylors matresa som just nu visas på SVT, får vi följa med Tareq och hans bror Zafer när de tillsammans med sin pappa åker till Palestina och Israel för att upptäcka landet genom maten.
Lika mycket som det är ett matprogram är det ett reseprogram och utan att nämna hållbart resande en enda gång förmedlar programmet ändå essensen av hållbart resande. Att interagera med lokalborna på deras egna villkor. Mötas kulturer emellan och skapa ökad förståelse för varandra. Ta vara på och gynna det lokala, och stärka kvinnors egenmakt i ett patriarkaliskt samhälle.
Mer att önska miljömässigt
Visst förekommer det en hel del plast genom programmet. Engångsgafflar och skedar kommer fram när de provsmakar och allt packas i plastpåsar när de handlar. Det är klart att det skaver. Men hållbart resande handlar lika mycket om det sociala som det miljömässiga, och den här serien lyckas verkligen med att visa att sida vid sida av konflikten pågår livet mestadels som vanligt och vi får genom maten ta del av en annan sida än det som dominerar nyhetsrapporteringarna.
Programmet påminner mig om min egen resa till Israel och Palestina som jag gjorde med min pappa och syster för några år sedan. En resa som jag är oerhört tacksam för. En dag kanske jag reser tillbaka och besöker några av nedanstående restauranger och platser som figurerar i Tareq Taylors matresa i Israel och Palestina.
Läs också: Några tankar på vägen hem från Israel
Jerusalem
Abu Shukri
Abu Shukri ligger i hjärtat av gamla Jerusalem och enligt Tareq Taylors pappa serverar de världens godaste hummus. Han brukade komma hit som ung och äta frukost och menar att allt är sig likt. Den enda skillnaden är att då gjordes hummusen för hand, men trots att maskiner tagit över smakar den lika gott. Det finns inga knep bara en massa kärlek bakom.
Mahne Yehuda
På Jerusalems största och äldsta matmarknad dignar det av grönsaker och färska kryddor. Tareq är helt lyrisk över alla dofter. Men Mahne Yudha är mer än en traditionell markmarknad. Det är också en plats som bygger broar mellan olika kulturer. Här arbetar kristna, muslimer, judar sida vid sida. På Ishtabach, till exempel, en kurdisk judisk restaurang serveras kosher mat.
Tel Aviv
Ouzeria
Ouzeria kännetecknar det moderna köket i Tel Aviv. En välrenommerad restaurang som låter mellanösterns traditionella kök gifta sig med Medelhavets smaker. Bakom rodret står den prisbelönta kocken Avivit Priel Avicha. Hon anställer bara kvinnliga kockar av den enkla anledningen att kvinnor ser fler saker än män, både i köket och grytan. Det är hennes bidrag till att bryta patriarkatet. ouzeria.co.il
W Abouelafia – Bageriet som vågar göra skillnad
Walid Abulafia är femte generationen bakom familjeföretaget som har drivits i 115 år. I centrum av bageriet står den hundraåriga bakugnen där de tillverkar mer än 200 olika sorters salta och söta bakverk. En blandning av bakverk från Israel och Palestina. Precis som det är en blandning i personalen. Här arbetar palestinier, judar och indier sida vid sida. På deras tröjor står det “Araber och judar som vägrar vara fiender”. 10 procent av all omsättning går till fredsbevarande ändamål, sjukhus eller andra organisationer som på något sätt arbetar för en bättre framtid.
Västbanksmat i Ramallah
Zeit & Zaatar
Zeit & Zaatar drivs av Nasser Abdulhadi ”Ramallahs George Clooney”. Nasser vill påverka omvärlden med sin restaurang. En stor del av maten de serverar kommer från ett kvinnligt kooperativ. Kvinnorna skördar råvarorna och lagar rätterna på landsbygden som de sen levererar på morgonen.
– Vi vill stärka kvinnorna och variera smakerna, säger Nasser i programmet.
Rukab’s Glass
På Rukab street i Ramallah ligger Rukab’s glass som tillverkar en kompakt och krämig glass berömd över hela Västbanken. Som många andra platser i serien är det här ett familjeföretag som har legat på samma plats sedan 1941. Glassen görs på mjölk och gummi arabicum, en slags kåda, och påminner till konsistensen om mozzarella.
Taybeh beer
Mellanösterns första mikrobryggeri heter Taybeh Beer och startades 1994. Mannen bakom bakom projektet heter Nadim C. Khoury, vars passion för ölbryggeri gjort att han lyckats trots de otaliga hindren i form av ockupation, belägring, vägspärrar och olika religioner och kulturer. Bryggeriet tillverkar tio olika ölsorter och inkorporerar mycket av det lokala i form av arbetskraft och lokala örter och smaker.
Vegansk palestinsk traditionell mat
Dessutom får vi i programmet möta Izzeldin Bukhari. En palestinsk kock som går sin egen väg och lagar mat utan kött. Han berättar att han får starka reaktioner, både glada och kritiska. Vissa vill äta mindre kött. Andra blir arga och menar att han fördärvar de klassiska rätterna. Men för honom själv handlar det egentligen inte så mycket om köttets vara eller icke vara utan om att göra rätterna tillgängliga för alla. Vi får höra att många av rätterna var vegetariska från början, som exempelvis falafeln. Den friterade kikärtsbollen skapades med tanke på fastan. Likaså aubergineröran baba ganoush. Izzedin anordnar guidade matturer och matlagningskurser i gamla Jerusalem.
För mer information se hans Instagram.
Hela serien Tareq Taylors matresa hittar du på SVT Play. Missa den inte!
Startbild Jerusalem: Sander Crombach/Unsplash
Show Comments (0)