15 ekohotell Sverige PMVänner

  15 ekohotell i Sverige från stad till land

  I takt med en ökad miljömedvetenhet blir det allt mer populärt att checka in på ekohotell. Boenden som tänker lite extra på miljön såväl i staden som på landet och gärna erbjuder lokalproducerad mat, närhet till naturupplevelser och en chans att hämta andan. Här är några av Sveriges bästa ekohotell från stad till land.

  Ekohotell i Sverige. Skogskojor, designhotell, ekolador och gastrohotell. Alla med den gemensamma nämnaren att de är utformade med respekt för miljön, människor och det lokala samhället.
  Vi listar 15 svenska ekohotell där du sover och äter med gott samvete.

  15 ekohotell Sverige Lindeborg
  Lindeborg utanför Nyköping är ett av flera unika ekohotell i Sverige, en hyllning till naturvänliga material och miljövänligt leverne.
  Tree hotel

  På Treehotel i Harads bor du uppe bland de norrländska trädtopparna i modernt designade trädrum. Rummen ligger på fyra och en halv meters höjd och blickar ut över naturen och Luleälven. Konceptet bygger på en kärlek till naturen i kombination med komfort, modern design och unika äventyr. I restaurangen serveras rätter på lokala ingredienser som speglar säsongerna och omgivningarna.
  treehotel.se

  Granö Beckasin

  När bygdens skola skulle lägga ner bestämde sig lokalborna för att gå samman och skapa inflyttning istället för utflyttning. Det var starten till Granö Beckasin, en naturnära plats som erbjuder boende av olika slag. Du kan välja att testa på hur det är som att bo som en fågel i deras fågelnästen högt uppe bland träden eller så kan du hålla dig på marken i deras hotellstugor eller det nybyggda ekohotellet med utsikt över Umeälven.
  granobeckasin.se

  Stora Hotellet i Umeå

  Snett nedanför Rådhuset, i hörnet av Rådhusparken ligger Stora Hotellet. Stadens anrika stadshotell tillika sjömanshus som öppnade för första gången 1895 och vid tiden blev Umeås nöjescentrum under ledning av Gotthard Zetterberg. 2014 återinvigdes Stora Hotellet efter flera års omfattande renoveringar – det ingår i koncernen Blå Huset tillsammans med bland annat Gotthards krog och Kulturbageriet – och erbjuder i dag 82 rum inredda med inspiration från hotellets historia. Det är mycket plysch, heltäckningsmattor, dova lila färger och sjömanssymboler.
  storahotelletumea.se

  Läs också: Guide till Umeå bästa adresser

  Supermåne Marcus näsets gård ekohotell Sverige
  Supermåne är en unik skogskoja i Dalarnas skogar där du sover intill skogens sus och brus. Bild: Näsets Marcusgård.
  Näsets Marcusgård

  I dalarnas skogar väntar de fantasifulla skogskojorna Supermåne och Oddis Öga. En stor svävande röd måne tre meter ovan mark och en rymdskepps liknande koja placerad på en kulle. Två unika ekoboenden som tillhör den gamla dalagården Näsets Marcusgård. En gård som i dag drivs av ett holländskt par som lockades av det svenska levernet och flyttade hit med familjen.
  nasets-marcusgard.se

  Kolarbyn ecolodge

  Kolarbyn kallas Sveriges mest primitiva vandrarhem. Här sover du i kolarkojor i skogen, hugger din egen ved och lagar mat över öppen eld. Kojorna innehåller två sovbritsar med renfällar, framför en öppen brasa. Vatten hämtas i en källa i skogen som är fylld med bär, svamp och fågelsång. Ett naturnära boende i Bergslagens skogar som måste upplevas.
  kolarbyn.se

  Läs också: Soloäventyr i Kolarbyn

  Scandic Camper Ekohotell Sverige
  Downtown camper är ett ekohotell mitt i Stockholms city som erbjuder moderna rum och dagliga aktiviteter. Bild Downtown Camper.
  Downtown Camper Stockholm

  Mitt i Stockholms city ligger Scandics signaturhotell Downtown camper. Ett svanenmärkt hotell som vill vara mer än bara ett boende. Som hotellgäst får du ta del av yogalektioner, inspirationsföreläsningar och andra dagliga aktiviteter som hotellet erbjuder. På översta våningen med utsikt över Stockholms takåsar ligger the Nest, en wellnessavdelning med pool och relax där du som hotellgäst får ett förmånligare pris.
  scandiccamper.se

  Hotell Kristina Sigtuna

  Hotell Kristina ligger i den gamla Sigtunaskolans vackra funkislokaler, uppe på höjden, fem minuter från busstationen och med en utsikt över Mälaren och stadens hustak. Ett familjärt konferenshotell med ägare som brinner för gästvänlighet och hållbarhet. 62 rum fördelade på enkelrum, dubbelrum och familjerum dör djur är tillåtna i vissa. Restaurangen är krav-märkt och serverar både frukost, lunch och middag.
  hotellkristina.se

  Läs också: Minisemester i Sigtuna

  ekohotell sverige upperud
  Upperud i Dalsland erbjuder utöver ett unikt boende, en ekofrukost som är värd att lägga till vid rumsbokningen.
  Lindeborgs ecoretreat

  Gårdshotellet Lindeborgs ligger utanför Nyköping, intill en sjö och skog. Här bor du i en gammal lada, gårdens mitt, i ekosviter med självhushåll eller i dubbelrum. Intill ladan ligger gårdsrestaurangen som periodvis serverar lokalproducerad mat, och orangeriet. Runt om på markerna går djur och betar och egna odlingar breder ut sig. Allt uttänk och utformat för att lämna ett så litet fotavtryck som möjligt. Uppvärmning med biomassa, solpaneler, ekosängar med madrasser av naturgummi, tidningspapper i väggarna, kakelplattor av återvunnet material renande av vatten med mera är några exempel på miljötänket.
  lindeborgs.com

  Urnatur

  Det här sägs vara ett stycke paradis på jorden. Här bor du i en egen stuga, koja eller trädtoppshus snickrade av Håkan och inredda av Ulrika, ägarna till platsen. “Hotellet” ligger i en vacker skog där du lagar din mat i utomhusköket vid sjön på råvaror odlade på gården. Urnatur är en plats där du bara är och njuter av naturen och skogen. För den som vill finns möjligheter till paddling, bastu eller andra naturnära aktiviteter.
  urnatur.se

  Läs också: 20 tips till Östergötland

  Hemligheten Smålandstorpet

  Smålandstorpet ligger intill skog och myr på den småländska landsbygden, en plats för den som söker ett naturnära boende inte för långt från stad och aktiviteter. Utöver boende i den gamla ladan och torpet, båda varsamt renoverade, erbjuder de Hemligheten. En stuga som ligger ensligt i skogen utan el och rinnande vatten. I övernattningen ingår middag och frukostkorg. Kan vara bra att veta att det är ett barnfritt boende som passar bäst för den som reser ensam eller i par.
  smalandstorpet.com

  Upperud ekohotell Sverige
  I en gammal silo i Dalsland erbjuder Upperud 9:9 fem unika hotellrum med sovloft, ett litet kök och stort badrum. För den som önskar kombinera boende med aktiviteter och naturupplevelser går Pilgrimsleden förbi utanför och flera fina naturreservat finns i närheten. Bild: Upperud
  Upperud 9:9

  Dalslands mest unika hotell hittar du i Upperud. Här, i en gammal silo ombyggd till charmigt ekohotell, finns fem hotellrum med lite olika karaktär och inredning men alla med samma varma och trivsamma känsla. Rummen har ett sovloft, en liten umgängesdel med ett litet kök så att du lätt kan laga till egna måltider om så önskas. Annars erbjuder hotellet en underbart god ekologisk frukost och under högsäsong finns även möjligheter till middagar och luncher i deras restaurang där det ibland också anordnas olika evenemang. För den som vill börja dagen med ett morgondopp finns en badbrygga med stege.
  upperud.se

  Ramoa adventure village

  Ramoa är en äventyrsby i hjärtat av Småland, beläget intill en större sjö inramad av skog och öppet landskap. De erbjuder naturismupplevelser och naturnära boenden året runt. Här kan du paddla, cykla, basta och övernatta i torparstugor i skogen eller på en flotte i sjön.
  ramoa.se

  PM & Vänner i Växjö

  PM & Vänner är ett prisbelönt gastrohotell som förenar nordisk design med hållbara värderingar. Vägledda sedan 1992 av en filosofi baserad på de tre grundstenarna skog, äng & sjö, visar de upp den stora variationen regionen erbjuder i såväl inredning som gastronomi. Hotellet är Svanenmärkt och de använder så långt det är möjligt närproducerade och ekologiska råvaror i säsong och strävar hela tiden efter att utöka deras vegetariska utbud. Lån av cyklar och tillgång till takpoolen ingår i hotellrummet.
  pmvanner.se

  ekohotell sverige pm vänner
  PM & Vänner är ett fyrstjärnigt hotell i centrala Växjö som värnar om det lokala hantverket både i design och gastronomi. Ett gastrohotell som blev utnämnt till årets hotell 2019 av White Guide och vars restaurang har en stjärna i Guide Michelin. Bild: Alex Hall
  Le Mat Jonsered

  I fabriksområdet i den gamla bruksorten Jonsered ligger det nybyggda hotellet Le Mat. Ett hotell, bed and breakfast och socialt företag som anställer människor utanför arbetsmarknaden, och ger de en chans till sysselsättning. Det finns olika storlekar på rum, inklusive ett familjerum. Det är ljust och fräscht, och på frukosten satsar de på ekologiska råvaror. Utanför dörren går vandringsleden Götaleden förbi, och från pendeltågsstationen kommer du snabbt och enkelt in till Göteborg city.
  lematjonsered.se

  Läs också: Höstlov från Omberg till Göteborg

  Oh Boy Hotel Malmö

  Ett nytänkande hotell i Västra hamnen i Malmö med fokus på ekologisk hållbarhet med solpaneler, cyklar, gröna ytor och lokal design. Hotellet erbjuder 31 lofthotellrum med en dubbelsäng och en enkelsäng under trappen, ett badrum och ett utrustat kök samt en liten arbetsplats. Med cykeln parkerad utanför dörren tar du dig lätt och smidigt runt på upptäcktsfärd i den skånska huvudstaden.
  ohboy.se

   

  Text: Hanna Anfelter
  Startbild: PM & Vänner

   

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Med kärlek för äkta glass på Ejas Glasskafé

  En upplevelse för både kropp och själ. Så beskriver Eja Jess, glassladyn på Ejas ...

  Sex tips världsarvet Höga Kusten

  Sex tips till världsarvet Höga Kusten

  Höga Kusten är ett resmål alla i Sverige bör besöka minst en gång i ...

  Airbnb apartment

  Airbnb: fördelar och nackdelar med bodelningsplattformen

  Airbnb hyllas bland resenärer för möjligheten att bo prisvärt som en lokalbo, samtidigt som ...