Greenhost Boutique Hotel – en oas i Yogyakartas storstadsmyller

  Att kliva in i lobbyn på Greenhost Boutique Hotel är som att förflytta sig till en annan värld. Myllret, den aldrig sinande trafiken, avgaserna och hetsen försvinner som i ett trollslag och det är lätt att glömma bort att du befinner dig mitt i Indonesiens andra största stad, Yogyakarta.

  ekohotell Indonesien Yogyakarta
  Formen på Greenhost Boutique Hotel påminner om ett växthus med ett glastak som väver ihop det yttre med det inre.

  – För tio, femton år sedan var Yogyakarta en lugn universitetsstad. Husen var låga och det vanligaste transportmedlet cykel. Det säger Lestari, mitt resesällskap som bodde här på den tiden. I dag känner hon knappt igen sig. Det byggs nya hus överallt på höjden och vägarna är igenproppade med bilar och motorcyklar.

  Men mitt i all rusch finns en liten grön oas, Greenhost Boutique Hotel. Yogyakartas i dag enda ekohotell som arbetar efter hållbarhetens principer med fokus på ekologiskt och socialt ansvar. En bild på sociala medier fick mig att drömma om att åka hit och jag konstaterar glatt när jag checkar in att det är precis lika fint som jag hade föreställt mig. Till och med bättre.

  Kontrasten från myllret ute på gatan är slående. Här inne är det lugnt, tyst och alldeles grönt. I lobbyn står stora gröna plantor, i restaurangen hänger gröna växter från taket och längs med de våningarnas lofträcken hänger hundratals krukor med mynta som inte bara är vackra att se, de doftar också himmelskt, särskilt tidigt på morgonen när de är nyduschade.

  Runt alla våningar yogyakartas i dag enda ekohotell hänger mynta som sprider en underbar doft.

  Jag lämnar min väska på rummet, byter om och går raka spåret ner till poolen. Det är en så kallad ”naturlig pool” som renas utan kemikalier. Exakt hur lyckas jag aldrig förstå, men skillnaden från en klorpool är slående. Vattnet är alldeles sammetslent och badkläderna luktar inget efteråt. Jag simmar några längder och vänder mig sedan på rygg och tittar upp mot glastaket som vävs ihop med himmelen och det känns som om att befinna sig utomhus, mitt i en grönskande oas.

  I restaurangen kan du sitta och jobba, spela spel och umgås och självklart äta en god bit mat. Välj gärna någon av de lokala veganska rätterna!

  Som namnet antyder är ett ansvarsfullt och hållbart tänk viktigt för Greenhost, och det visar sig både i det lilla som i det stora. Efter simturen möter jag upp med Adhi, hotellets manager som tar mig med på en rundtur. Han berättar att hotellet är byggt i återvunnet material från ett annat hotell som låg på samma adress innan. Alla duschar är vattensnåla och vattnet från rummen och köket filtreras och görs om till rent vatten som sedan används till att vattna hotellets plantor och växter.

  Vi går upp till taket, till deras Creative Farming. Här odlar de grönsaker och örter som skördas varje dag; basilika, färsk kål, spenat, pak choi, mynta med mera som levereras direkt till matgästernas tallrikar i restaurangen på nedre botten. Takodlingen är öppen för besök och ibland anordnas det kurser i stadsodling som gästerna får vara med i.

  På takodlingen odlas grönsaker och kryddor som skördas och levereras dagligen till restaurangens kök.

  Greenhost främjar lokal samverkan, säger Adhi. Det de inte själva odlar köper de in från lokala butiker, de gör inga storköp från långväga butiker utan värnar om det lokala samhället. De tipsar gärna om besök till lokala hantverkare och sevärdheter. Det lokala tänket visar sig också i deras Green Art Space. Ett utrymme intill poolområdet där unga, lokala konstnärer får en möjlighet att visa sina verk för en större publik och förhoppningsvis få större spridning.

  ekohotell indonesien yogyakarta
  Intill poolområdet hänger konst från olika unga lokala konstnärer som får en chans att visa upp sina verk och nå en större publik.

  Intill utställningsytan ligger en butik som bara säljer saker som är gjorda av återvunnet material från tillverkare runt om i Indonesien. På hyllorna står allt från högtalare, klockar och väskor till skrivböcker, sjalar och gosedjur.

  Det sociala och gröna engagemanget fortsätter inne på rummen. Totalt 96 rum, individuellt inredda med möbler gjorda av återvunnet material som sänglampor av gamla gastunnor eller sänggavlar av gamla träbitar. På varje rum ligger tofflor som gästerna kan använda under hotellvistelsen, och som man sedan får ta med sig hem. Tofflorna görs på tyg från gamla rispsåsar av lokala tillverkare som genom att sälja tofflorna till hotellet får en extrainkomst.

  Badrumsprodukterna är lokaltillverkade och innehåller inga tillsatser. Tvålen är gjord på ris. Däremot kommer schampot och duschtvålen i små plastförpackningar och det ligger också ett litet kit med diverse engångsprodukter i badrummet. Men det mesta är bra och ingen är perfekt. Där har även vi gäster ett ansvar också att inte använda produkterna utan se till att man har med sig det man behöver hemifrån för att slippa öppna diverse engångsförpackningar.

  ekohotell Indonesien Yogyakarta
  Alla rummen är individuellt designade och inredda med återvunnet material och upcyclade möbler.

  Greenhost försöker sprida budskapet om hållbarhet. De kommunicerar om deras filosofi på hemsidan och i sociala kanaler och är medvetna om att hållbarhetsarbetet är en process. Att de ständigt kan utvecklas och bli bättre. Adhi säger att tänket främst tilltalar västerlänningar. De väljer hotellet tack vare deras ansvarstagande men förhoppningsvis kan de så ett frö hos de andra gästerna också. Om inte annat har de fått en skön grön avkoppling och en god natts sömn.

  Själv tillhör jag den gruppen som väljer hotell utifrån hotellets hållbarhetstänk men jag älskar också snygg design och komfort och vill ha en helhetsupplevelse. Det får jag på Greenhost Boutique Hotel.

  ekohotell Indonesien
  På ekohotellet Greenhost går design och hållbarhet hand i hand.

  När kvällen kommer och jag ligger i sängen skär ljudet från böneutropen genom tystnaden och påminner mig om livet utanför. En myllrande storstad som ständigt växer och aldrig sover. Tur att det finns oaser som Greenhost som går emot strömmen och erbjuder en plats att vila på.

  Dubbelrum från 400 kronor natten. Psst, missa inte att fråga efter Greenhosts guide som de delar ut i lobbyn vid förfrågan. Där får du tips på saker att se och göra i närområdet och längre bort, och lokala butiker värda ett besök! 

  Greenhost Boutique Hotel
  Prawirotaman 2, No 629
  Brontokusuman, Yogyakarta
  greenhosthotel.com

   

  Text och bild: Hanna Anfelter


  Läs också: Darmada ekohotellet på Bali

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Misool – ett ekoparadis i Indonesien

  I vad som sägs vara världens vackraste dykvatten, strax söder om ekvatorn i ett ...

  Hotellens hållbarhetsarbete – rum för förbättring

  Det som började som sparåtgärd i hotellbranschen med att hänga upp handduken, är numera ...

  Klimatsmart semester på skärgårdsön Lidö – Zero Island

  En ljuvlig svensk försommardag tog jag båten från Räfsnäs till Lidö, en relativt okänd ...