Världens mest hållbara destinationer 2019

  Världens mest hållbara destinationer 2019 har korats. Priserna som delas ut av organisationen Green Destinations, och väljs ut av en jury på 12 internationella organisationer, ges till de destinationer och resmål som utmärker sig mest i sitt arbete med att erbjuda en hållbar turismupplevelse för turister.
  Här är världens ”topp-tio” mest hållbara destinationer 2019.

  I samband med ITB Berlin 2019 delades priser ut till världens mest hållbara destinationer. Prisutdelningen arrangerades av Green Destination, vars jury på 12 internationella organisationer väljer ut de destinationer som utmärker sig mest i sin strävan att vara ett hållbart resmål för turister.

  Ljubljana i Slovenien arbetar aktivt för att erbjuda en hållbar urban upplevelse, och undvika överturism. Bild: Pixabay
  Palau den stora vinnaren

  Palau tog hem det övergripande priset, ITB Earth Award. Den lilla ö-nationen har rönt stor uppmärksamhet i sitt arbete med att göra turismen mer hållbar. Främst i och med ”Palau pledge”, löftet om att värna om Palaus miljö och kultur, som varje resenär måste skriva under på för att få komma in i landet, samt den nya lagstiftningen om ett förbud mot solkrämer som innehåller skadliga ämnen för korallerna. 

  Flera europeiska destinationer prisades också. Sloveniens huvudstad Ljubljana kammade hem priset som Bästa stad för sitt arbete med att undvika överturism, Gozo på Malta fick priset för bästa destination som värnar om det lokala samhället och kulturen, och Portugal vann kategorin ”Best of Europe”.

  Guyana vann kategorin Best of Ecotourism.

  Priset ”Best of Africa” gavs till Chumbe Island i Tanzania, en privat ö som omges av ett skyddat korallrev och som endast är öppen för en begränsad mängd ekoturism.

  Världens mest hållbara destinationer
  Chumbe Island ligger utanför Zanzibar och är en privat ö som omges av ett skyddat korallrev.
  Naturen i fokus 

  Nationalparken Barda i Nepal vann kategorin ”Best of Asia-Pacific”, ett skyddat område och hem åt bengaliska tigrar, elefanter och noshörningar, och Galapagos nationalpark i Ecuador segrade i kategorin Best of Americas, ett sedan länge populärt område för naturälskare. 

  ”Best of nature” gavs till organisationen Quality Coast och mer specifikt den holländska grenen, för sitt arbete med att bevara och skydda kusternas vackra miljö och rika djurliv.

  Slutligen, första priset i kategorin ”Best of seaside” gick till två kuststäder i Costa Brava, Torroella de Montegri och L’Estari, som båda arbetar aktivt med att erbjuda upplevelser vid havet i enlighet med principerna om hållbar turism.

  För mer information om finalisterna och priserna: greendestinations.org

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  You May Also Like

  Benin etisk resa

  Världens 10 bästa etiska resmål post-Corona

  Varje år tar organisationen Ethical traveler fram en lista med resmål. Tio resmål som ...

  Rapport från Grand Travel Awards 2018

  I måndags var jag på resebranschens årliga stora event, Grand Travel Awards, som hölls ...

  Klimatkompensering – varför och vad ska man tänka på?

  Att resa är underbart. Det ger nya intryck och perspektiv och förhoppningsvis minnen för ...