Årskrönika 2019 – andra året med Reform Travel

Nyförälskelsen är över och verkligheten har hunnit ikapp. 2019 har bjudit på både motgångar och framgångar, och den övergripande känslan sammanfattas i glädje och frustration. Här är en tillbakablick på 2019 – andra året med Reform Travel.

Ett andra år med Reform Travel är snart till ända och ett nytt år väntar bakom hörnet. Nyförälskelsen har svalnat och verkligheten har hunnit ikapp. 2019 har bjudit på både motgångar och framgångar, och den övergripande känslan sammanfattas i glädje och frustration. Glädje över att få arbeta med världens roligaste fråga – hållbar turism. Frustration över att tiden inte räcker till, samt att jag tycker att det går för långsamt framåt. Men mycket kul har såklart hänt under året och jag ser med fortsatt glädje och förväntan fram emot 2020.

Reform Travel – sajten

Hållbarhet är ingen nisch, eller trendfråga – det är ett angreppsätt på hur jag ser på världen och mitt företag. Jag startade Reform Travel i första hand utifrån en passion. En passion för resor, hållbarhet och hållbar turism. Jag ansåg att det saknades en plattform som vågar vrida och vända på resandets för – och nackdelar och som framförallt sprider kunskap och inspiration om hållbarhet inom turism och resor. Jag hade nog trott att sajten skulle växa snabbare än vad den har gjort, men den går sakta men säkert framåt.

Under året har jag varit iväg på flera jobbresor för sajtens räkning. De flesta med tåg. Även om jag inte är emot flyget är jag medveten om dess klimatpåverkan och gör vad jag kan för att flyga mindre. Det har resulterat i att jag bara har flugit en gång i år och åkt tåg desto fler. Första jobbresan gick med tåg till Småland och Smålandstorpet. Ett betalt samarbete för att skriva om ett naturnära boende i de småländska skogarna.

Pressresor med tåg

Sen åkte jag på pressresa till Oslo i samband med att Oslo var europeisk miljöhuvudstad 2019. Initialt ingick en flygresa men för att leva som jag lär ­– det vill säga att ta tåget i första hand om man kan– åkte jag tåg tur och retur.

Samma sak när jag blev inbjuden på pressresa till Hamburg. Då tog jag också tåget fram och tillbaka, även om det innebär längre tid borta från familjen. Men det var det värt. Man måste offra lite för klimatet.

Årets enda flygresa gick till Aruba där jag var på pressresa tillsammans ett gäng europeiska journalister för att upptäcka det lokala köket. Läs en reseberättelse här. Vi flög med KLM som anses vara en av världens mest hållbara flygbolag vilket kändes riktigt bra.

Under året har jag åkt på en del andra resor också, visserligen i privat regi men som reseskribent blandas alltid jobb och semester ihop. Jag har bland annat åkt tåg tur och retur till Köpenhamn, Varberg och Kolarbyn i Västmanland.

Att vara på resande fot är bland det bästa jag vet och jag ser fram emot fler resor och reportage under 2020.

Svemester Båstad Årskrönika
2019 är året då jag flugit som minst och upptäckt Sverige som mest. Varberg, Småland, Kolarbyn, Höga Kusten , Omberg och Båstad är några av de platser jag har varit på i år – i jobbet och privat – och jag ser fram emot att fortsätta att upptäcka svenska pärlor.
Reform Travel Consulting

Reform Travel är i första hand en inspirationssajt men det är också en konsultverksamhet där jag lyfter frågan om hållbart resande och hjälper reseföretag med sitt hållbarhetsarbete.

I början av 2019 agerade jag moderator vid en presskonferens om hållbar turism som Visit Norge bjöd in till. Ett mycket roligt uppdrag som jag gärna gör om.

Kort därefter var jag inbjuden till Frans Schartaus Handelsinstitut för en föreläsning om kommunikation och hållbar turism. När jag var yngre var min största skräck att prata inför folk, i dag är det band det roligaste jag vet. Särskilt när jag får prata om hållbar turism.

Jag har skrivit fyra artiklar, en till varje utgåva av tidningen RES under 2019, om hållbart resande.

Under året har jag också skrivit artiklar för Kenzan Tours och Afro Carribbean Travel, om deras destinationer och resmål ur ett hållbarhetsperspektiv. Samarbetet fortgår även under 2020.

I oktober var jag inbjuden att prata om hållbar turism i Indonesien på ett av Indonesiska ambassadens event i Göteborg, och i november åkte jag tåg till Malmö och Båstad för att föreläsa om kommunikation och hållbarhet inför ett gäng turismstudenter på Båstad Yrkesakademi.

Helheten i hållbarhet

Mot slutet av året fick jag äran att tillsammans med flera kompetenta och kloka människor bidra med en turismspaning hos Resa Medvetet. Läs om spaningarna här.

Där skrev jag bland annat att jag hoppas att vi under 2020 ska prata mer om helheten i hållbarhet.

Under 2019 har det pratats mer än någonsin om hållbart resande, men tyvärr har frågan fastnat vid miljön och klimatet, vilket gör mig frustrerad. Det har varit oerhört stort fokus på flyget, koldioxidutsläpp och turismens negativa effekter på miljön den senaste tiden. På ett sätt bra för klimatet är en oerhört viktig fråga, men hur många klimatlarm vi än tar del kommer vi inte att sluta resa. Tittar vi globalt fortsätter resandet bara att öka från år till år.

Läs krönikan: Låt oss tala om hållbar turism

Flygskam, tågskryt, svemester är några begrepp som lyfts fram under året. Svenskarnas flygresande minskar och tågresandet ökar. Det är bra. Svemester och hemester trendar, vilket också är bra. Jag tror verkligen på att upptäcka mer i sin närmiljö och se mer av Sverige. Det finns verkligen så mycket fint att se och upptäcka på hemmaplan.

Men som jag har sagt så många gånger förut och kommer att säga lika många gånger till. Hållbart resande handlar inte enbart om miljö och klimat och ska vi prata hållbart resande är det oerhört viktigt att vi pratar om dess rätta betydelse. Jag blir frustrerad när vi fastar vid en fråga, och inte ser helheten. Saker och ting blir ofta svartvita i svensk media, men ingenting är svart eller vitt. Det är inte antingen eller. Flyg eller tåg, svemester eller utlandssemester. Det handlar om både och, och att se helheten. Hållbart resande handlar om miljö, men också om sociala och ekonomiska aspekter.

Blicka framåt

Under 2020 hoppas jag att vi går från att ensidigt stirra oss blinda på flyget och transporten och på riktigt börjar prata om hållbar turism med allt vad det innebär. Som jag skriver i början, jag är oerhört glad och tacksam över att få arbeta med det roligaste som finns – hållbar turism – men jag känner också en frustration över att jag inte hinner med så mycket som jag tänker att jag ska, samt att frågan om hållbart resande förenklas och reduceras till att enbart handla om miljö.

Det är tufft att driva eget men precis som hållbarhet handlar det om att se på det i ett långsiktigt perspektiv och än är jag inte redo att ge upp. Det sägs att det tar minst tre år att bygga upp ett företag. Nu har jag avslutat andra året och ser med spänd förväntan fram emot 2020 och det tredje året med Reform Travel.

Jag vill passa på att tacka alla som stöttar och tror på mig och min idé. Som läser sajten, följer med i sociala medier och som ger mig uppdrag. Det är tillsammans som vi bidrar till en förändrad resebransch, och tillsammans som vi reser till en bättre värld.

Med det återstår bara att tacka för i år och önska ett gott nytt hållbart 2020!

/Hanna

Startbild: Reginar/Unsplash

Tags:

 • Show Comments (2)

 • Linda Vismer, Resa medvetet

  Kul att följa dig och få läsa om din sammanfattning – bra jobbat!

  • Hanna Anfelter

   Tack, och allt detsamma!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

 • name *

 • email *

 • website *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

You May Also Like

Därför bryr jag mig om Earth Day, Jordens dag – varje dag.

Earth Day, Jordens dag firas varje år den 22 april. Den dagen gick mig ...

Familjeutflykt till Tyresta nationalpark

Ett stenkast från Stockholms stadspuls ligger Tyresta nationalpark där du hittar den finaste och ...