Corona resor

  Corona och resor – coronaviruset sätter resandet på paus

  Spridningen av coronaviruset ökar och sätter resandet på paus. Även om läget har stabiliserats i Kina där smittan började, ökar antalet fall i Europa. Hela Italien är satt i karantän och i Sverige höjer Folkhälsomyndigheten riskläget till det högsta – mycket hög risk för samhällsspridning. Men det är viktigt att hålla sig lugn, lyssna till forskare och fakta och följa myndigheternas rekommendationer.

  Det råder minst sagt märkliga tider nu. Coronavirusets framfart får världen att hålla andan och sätter resandet på paus. I skrivande stund har WHO klassat Corona som en pandemi. Hela Italien är i karantän. Flera länder förbjuder passagerare som har varit de värst drabbade länderna inträde i landet. Den stora resemässan ITB ställdes in i Berlin i början av mars, och i dag meddelar IMEX att deras mötesmässa i Frankfurt ställs in i maj.

  Coronaviruset COVID-19 drabbar människor världen över och påverkar besöksnäringen som befinner sig i ett minst sagt spänt läge. Resenärer avbokar inplanerade resor och avvaktar med att boka framtida resor vilket får stora effekter för branschen, och inte minst destinationer och mindre aktörer beroende av turismen.

  Det är viktigt att vidta alla rekommenderade åtgärder, men det är också viktigt att vara beredd när läget återgår till det normala. Coronaviruset riktar strålkastarljuset mot hållbarhet inom resor och turismen och påminner om vikten att resa medvetet och ansvarsfullt.

  Läs Coronakrisen stänger ett fönster men öppnar ett annat.

  Mer tid för hemester och svemester

  Coronakrisen drabbar branschen hårt och kommer säkerligen orsaka flera konkurser. Men den bidrar också med en tankeställare om varför vi reser och hur vi reser. Hemester och svemester är redan stora trender och vi kommer säkerligen att se en fortsatt ökad inhemsk semester 2020. Och det är bra. Det finns fantastiskt mycket vackert att se och upptäcka i vårt avlånga land.

  Men när reserestriktioner lyfter och virusets spridning är under kontroll är det viktigt att vi fortsätter att resa hållbart. Hållbar turism har en möjlighet att lyfta lokala ekonomier, och hjälpa drabbade destinationer att återhämta sig.

  Även om resandet är på sparlåga har Sverige ännu inte infört reseförbud. Däremot avråder UD från resor till drabbade länder. För uppdaterad information klicka här. En annan nyttig länk är denna.

  Coronavirus resor att resa eller inte
  Coronaviruset sätter resandet på paus. Och när det gäller Corona och resor råder det delade meningar. Bild:Unsplash
  Reserekommendationer

  Och när det gäller corona och resor råder det delade meningar. Läkaren Anges Wold har uttalat sig i SVT bland annat och avråder från resor det närmaste året, och då särskilt till USA som hon menar är den nästa stora smittdestination. Hennes argument är att de som jobbar inom serviceindustrin i USA har ingen sjukpenning och inte råd att vara hemma. Det innebär att många smittade finns på restauranger, taxi, kaféer, hotell och riskerar att smitta andra.

  Anders Wallenstan från Folkhälsomyndigheten som också medverkar i SVT extrainsatta Coronaspecial avråder inte från att resa under det närmaste året men han menar att man ska vara medveten om att smittan finns i världen och resa ansvarsfullt.

  Katastrofläkaren Johan von Schreeb som deltar i samma program lyfter tre saker att tänka på:

  ­– Vill jag belasta en annans sjukvård? Vill jag fastna i karantän? Är det värt att sitta på ett resmål och vara nervös för att bli smittad?

  De fullskaliga effekterna av Coronaviruset går inte att uttala sig om i dagsläget, och situationen förändras från dag till dag. Jag hoppas verkligen att vi inom snar framtid får se kulmen av Corona och att de negativa effekterna blir begränsade.

  Till dess, lyssna till forskare och experter och visa respekt och omsorg för dina medmänniskor. Följ rekommendationerna, tvätta händerna ofta och använd handsprit. Cykla eller gå till jobbet. Känner du dig sjuk, stanna hemma. Kör jobbmöten via Skype. Undvik större folksamlingar och framförallt, sprid inte oro i onödan. Använd ditt sunda förnuft och ta ansvar. Och när läget lugnar ner sig. Res hållbart och hjälp turistbranschen att komma på fötter igen.

  Ta hand om er!
  /Hanna

  Startbild: Unsplash

  Här kan du också läsa Tips på saker att göra när resandet är satt på paus

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Hållbar turism bidrar till ökat antal bergsgorillor i världen

  På några decennier har antalet bergsgorillor ökat i världen, till dagens 1063. En bidragande ...

  Världens bästa etiska destinationer 2019

  Organisationen Ethical Traveler har återigen skapat en lista på världens bästa etiska destinationer. Men ...

  Här är de hållbara vinnarna av Årets kudde 2019

  I veckan delades priset Årets kudde ut till de bästa vandrarhemmen i Svenska Turistföreningen ...