Tre restauranger i Stockholm med fokus på grönsaker

  Tre restauranger i Stockholm med fokus på grönsakerna

  God mat är en del av livet. Länge har köttet varit en självklar ingrediens på de finare krogarna men i och med en ökad medvetenhet om köttets klimatpåverkan går fler och fler åt det växtbaserade hållet. Och till skillnad från vad många skeptiker tror går det alldeles utmärkt att laga god, välsmakande lyxig mat med enbart ingredienser från växtriket. Här är tre restauranger med fokus på grönsaker.

  Tre restauranger i Stockholm med fokus på grönsakerna. För inte så länge sedan gick det knappt att gå ut och äta om man var vegetarian. Hade man tur fanns det ett vegetariskt alternativ på menyn, i värsta fall fick man en tallrik med kokta grönsaker. Eller pasta utan sås! Tack och lov är den tiden förbi och i stort sett varje restaurang med lite koll har numera flera vegetariska alternativ. Men några går steget längre och satsar helhjärtat på det växtbaserade köket. Här är tre restauranger i Stockholm där grönsakerna står i fokus.

  Vegetarisk mat Rutabaga
  På Rutabaga njuter du av vegetarisk mat i lyxförpackning.
  Rutabaga

  Den världsberömda kocken Mathias Dahlgren drev under flera år Matbaren men bestämde sig för att stänga ner den och istället satsat helhjärtat på vegetarisk mat. Resultatet är Rutabaga. En restaurang i minimalistisk lyxig anda där kvalitativa råvaror förvandlas till spännande rätter. Inspiration kommer från hela världen och erbjuds i två menyer, den stora och den lilla.
  Allt väldigt gott i sin enkelhet. Ett ställe att fira något extra med för den som är vegetarian.
  Meny lilla Rutabaga 595 kr/person. Stora Rutabaga 895 kr/person.
  rutabaga.se

  Växthuset vegetarisk restaurang Stockholm
  Växthuset serverar växtbaserad mat efter säsong, i en kreativ miljö full av konst och musik. Bild@Izabella Englund
  Växthuset

  Restaurang Växthuset ligger i Huset under bron vid Skanstull, kanske mest känt för Trädgården med sin uppskattade konsertscen. Här i närheten av Årstaviken erbjuder restaurangen en helt växtbaserad meny med tre eller fem rätter. För att vara så snälla mot naturen som möjligt anpassas menyn efter säsong och bästa råvaror för tillfället. De är måna om hantverket och jobbar med leverantörer som brinner för sin produkt och sätter kvaliteten i fokus.

  Dryckeslistan har också tagits fram med stor omsorg. Vinerna är biodynamiskt framställda och uteslutande europeiska och det finns självklart alkoholfria upplevelser. Värt att nämna är att de så här i Coronatider erbjuder take away onsdag till lördag.
  Avsmaksningsmeny 590 kr/person. Lilla menyn 380 kr/person.
  växthuset.se

  Tre restauranger i Stockholm med fokus på grönsaker
  Emmer ligger i Ulriksdals värdshus och satsar helhjärtat på bra mat med fokus på grönsaker.
  Emmer

  Emmer är en nyöppnad restaurang på Ulriksdals värdshus. Här är ambitionen att erbjuda en närodlad matupplevelse i all sin enkelhet. Trädgården utanför fönstret står i fokus. Kockar och trädgårdsmästare arbetar tillsammans under årets alla säsonger med att planera innehållet på menyn som har inspiration från det skandinaviska köket.

  Grönsaker är favoriter men de lägger till lite från djurriket där de tycker att det behövs.
  Emmer säger själva att de ”har en ödmjuk inställning till sin verksamhet och strävar ständigt efter att lära sig nytt och utvecklas inom mat, miljö och hållbarhet”. Det tycker vi låter lovande.
  Skördemeny Fem serveringar 695 kr/person
  emmer.se


  Läs också: Miniguide lokala favoriter i Stockholm

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  You May Also Like

  Fikatips E4:an – i samklang med naturen på Uppgrenna Naturhus

  Editors Note: Uppgrenna naturhus kafé har tyvärr stängt sedan inlägget skrevs.  Fikatips längs med ...

  Hemmapåsk: tre tips för dig som bor i Stockholm

  Påsken står för dörren och Corona sätter käppar i hjulet för alla som tänkte ...

  Gotthards krog i Umeå- Årets hållbara restaurang

  Gotthards krog har blivit utsedd till Årets hållbara restaurang av nätverket Hållbara restauranger, ett ...