hållbara destinationer 2021

  10 destinationer att ha koll på under 2021

  Efter ett resfattigt år ser branschen ett ökat tryck på resebokningar. Coronavaccinet ger hopp om att kunna ge sig ut i världen igen. Men var vaksam och se till att göra ett medvetet val när du väl bokar din nästa resa. Här är 10 destinationer att ha koll på under 2021. 

  10 hållbarare destinationer att ha koll på under 2021. Löftet om Coronavaccinering har lett till ett ökat tryck på resebokningar inför sommaren och vintern. Stängda gränser och inställda resor under 2020 gör att många längtar iväg ut i världen. Enligt siffror från Ticket är populäraste destinationerna – som vanligt – länderna runt Medelhavet, Thailand och Karibien.

  Men det finns så mycket mer att upptäcka. Nu när vi – förhoppningsvis – har lärt oss att resa är ett privilegium och något vi behöver göra medvetet, varför inte ta tillfället i akt och upptäcka nya destinationer som går i bräschen och anstränger sig för att ta sitt ansvar för klimatet och sociala frågor samtidigt som de erbjuder kvalitativa upplevelser för resenärer. Inspirerade av en artikel i Condé Nast Traveller, här är 10 destinationer att ha koll på under 2021. 

  Destinationerna att ha koll på 2021
  Azorerna är en autonom ögrupp ute i Atlanten som aktivt arbetar med hållbar turismutveckling genom certifieringen Earth Check, i sin tur ackrediterad av den oberoende organisationen GSTC. Bild: Kevin och Laurianne Langlais/Unsplash
  Azorerna

  Öriket Azorerna ligger mitt ute i Atlanten cirka 130 mil från Lissabons kust. Nio vulkanöar, nio olika karaktärer men som alla sjuder av grönska och liv. Den rika naturen och djurlivet lockar besökare på jakt efter vandrings- och cykeläventyr medan massturismen lyser med sin frånvaro. Azorerna är Earth check certifierade och arbetar aktivt för att säkerställa meningsfulla upplevelser för besökarna samtidigt som lokallivet blomstrar. Öarna har också blivit utsedd till en säker plats att resa till i spåren av Corona.  

  Bhutan

  Det lilla Himalyariket har länge omnämnts som ett positivt exempel i hållbara turismsammanhang.  Mycket tack vare att landets unika måttstock som mäter välmående i lycka, Gross National Happiness, istället för pengar, och för att de satsar på begränsad kvalitativ turism. För att besöka landet måste du resa in med en resebyrå, där en del av pengarna är öronmärkta för att komma lokalbefolkningen till gagns genom gratis sjukvård och skola för alla. Inklämt mellan Kina, Indien och Nepal är det buddistiska kungariket ett av världens koldioxidneutrala länder där utsläppen är mindre än vad skogen – som täcker cirka sjuttio procent av landets yta – tar upp.

  Bhutan destinationerna att ha koll på 2021
  Bhutans mest kända kloster heter Taktshang, vilket betyder “tigerns näste”. Det ligger högt belägen på ett berg och har har sju tempel som kan besökas. Bild: Ameya Sawant/Unsplash
  Finland

  De tusen sjöarnas land täcks till stora delar av skog och har världens renaste luft enligt Världshälsoorganisationen WHO. Som om det inte var nog har landets turistråd tagit fram ett hållbarhetsprogram, Sustainable Finland som hjälper besökare att hitta till de mest hållbara boenden, restaurangerna, aktiviteterna och sevärdheterna. Dessutom satsar Helsingfors stort på miljövänliga transporter med en kollektivtrafik som drivs på förnybar el. Finfina anledningar för att hälsa på vår östliga granne. 

  helsingfors hållbar destination
  “Respektera, värdera högt, njut, älska”. Det är ord som Finlands turistbyrå vill att besökarna ska använda som mantra när de är på besök i landet. Bild: My Helsinki
  Guyana

  Guyana är en unik destination på många sätt. Inbäddad mellan Surinam, Brasilien och Venezuela i Sydamerika har detta lilla land en storslagen natur. Över 80 % av landytan är täckt av orörd regnskog och det är en av världens rikaste platser på biologisk mångfald. Det stora samtalsämnet innan Corona var överturism. I Guyana råder det snarare underturism och landet välkomnar gärna ansvarsfulla besökare nyfikna på ekoäventyr när det är läge att resa igen. Besök som motar olje- och gruvbolag  i grind och är med och bevarar landets flora och fauna.

  Nya Zealand

  Landet som på maori betyder ”det långa vita molnet” har satt som mål att bli klimatneutrala till år 2050. De förslår ett förbud mot import av fossildrivna bilar och en minskning av animaliskt jordbruk med 15 procent. Nationella turistbyrån har lanserat en pledge – Tiaki promise  – för att uppmärksamma besökarna på medvetet beteende och få dem att lova att respektera naturen, kulturen och lokalbefolkningen under deras besök i landet som bjuder på storslagna vyer från kust till berg. 

  Nya Zealand destinationer att ha koll på 2021
  Ryktet säger att det finns sex får per människa på Nya Zealand. En stor del del av merinoullen kommer härifrån, populär för sina fina kvalitet. Fåren utsattes dock tidigare för grym behandling så kallad mulesing, när man skär bort bakpartiet på fåren inom ullproduktionen, något som är förbjudet sedan 2018. Bild: Martin Bisof/Unsplash
  Portugal

  I slutet av 2020 lanserade Portugal en treårsplan med målet att bli världens ledande hållbar destination 2023. Arbetet tar utgångspunkt i FN:s globala mål för hållbar utveckling – med fokus på cirkulär ekonomi och att involvera intressenter och anställda i branschen att förstå vikten av att arbeta för en mer hållbar turismutveckling. Turismen har stor betydelse i det sydeuropeiska landet, välsignat med vacker natur och kultur. För att inte tala om maten. Varje liten by har sin egen marknad med säsongens färska råvaror eller restauranger med lokal mat och dryck på menyn. 

  Skottland

  Landets turistbyrå var den första i världen att gå med i Tourism Declares, ett initiativ som uppmuntrar den internationella resebranschen att skriva på ett klimatavtal och förbinda sig att sänka sina koldioxidutsläpp i enlighet med Parisavtalet. De har också lanserat Green Tourism, en märkning för att hjälpa företagare att bli mer hållbara och besökare att hitta rätt i utbudet av boende, aktiviteter och mat och dryck. Här väntar vandringar i höglandet, kulturella stadsupplevelser och episka tågresor. En dröm för alla Harry Potter-fans!

  Skottland destinationer att ha koll på 2021
  Upplev Skottland med tåg. Här finns turer längs kusten och höglandet. Mest ikonisk är nog den kurvformade bågen Glenfinnan Viaduct som har gjort sig känd från Harry Potter-filmerna som en del av turen till Hogwarts.
  Slovenien

  Slovenien täcks till sextio procent av gröna skogar och har en av Europas största biologiska mångfald. Huvudstaden Ljubljana har blivit utsedd till Europas grönaste stad och hela landet har hyllats för sitt målmedvetna arbete att göra Slovenien till en hållbar destination genom det det nationella certifieringsprogrammet, Green Scheme. Sin lilla yta till trots rymmer landet så mycket. Från hisnande berg, till turkosblå sjöar och glamping på landsbygden. Politiskt blåser dock högerpopulistiska vindar som krusar den gröna ytan. 

  Sao Tomé and Príncipe

  Det tropiska paradiset São Tomé och Príncipe hamnade på Lonely planets topp tio lista över länder att besöka 2019. Men det är fortfarande en okänd destination för många. Landet är klassat som ett biosfärområde av Unesco tack vare sin rika natur och fokus på hållbar utveckling. 2014 infördes ett insamlingssystem av plastflaskor för att minska plastanvändningen. För femtio insamlade plastflaskor kunde lokalbefolkningen byta till sig en återanvändbar vattenflaska och runt om i landet placerade man ut vattenstationer för att fylla på vatten. Här, i Afrikas näst minsta stat, väntar regnskog, vattenfall, snorkling, palmklädda stränder på en yta en tredjedel så stor som Gotland.

  Sao tome and principe destinationer att ha koll på 2021
  Sao Tomé and Príncipe blev självständigt från Portugal 1974. Känd för sin kvalitativa kakao och kaffe är landet fortfarande under utveckling. Hbd principe är en turismaktör som arbetar aktivt för att stärka den lokala ekonomin och bevara landets unika natur genom hållbar turism. De erbjuder fyra olika boenden och flertalet aktiviteter som vilar på hållbarhetens tre ben, miljömässig, social och ekonomisk. Bild: Hbd Principe
  Palau

  Den lilla Stillahavs-nationen är en förebild när det kommer till att bevara och skydda sin värdefulla men sköra natur. Den främsta attraktionskraften för utländska besökare. 2015 tog landet på sig ledartröjan och omvandlade nästan allt sitt vatten till ett marint naturreservat, 2016 var Palau den andra nationen i världen efter Fiji att ratificera klimatavtalet i Paris. 2017 lanserade de ”hållbarhetslöftet” som innebär att varje besökare måste skriva på ett hållbarhetsavtal som stämplas in i passet för att få lov att komma in i landet. Dessutom har de infört ett förbud mot solkrämer som innehåller skadliga ämnen för korallreven. För att citera Palaus president: ”att bevara vår miljö och vår natur är en del av vår kultur”. 


  Startbild: Aneta-foubikova/Unsplash. Motiv: Lake Wanaka, Nya Zealand.

  Läs också: Världens tio bästa etiska destinationer

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Internationella kvinnodagen – resor med kvinnor i fokus

  Den 8 mars är det internationella kvinnodagen, och i samband med det lyfter vi ...

  Världens bästa etiska destinationer 2019

  Organisationen Ethical Traveler har återigen skapat en lista på världens bästa etiska destinationer. Men ...

  2017 – året då det händer för hållbar turism

  Internationella världsturismorganistion UNWTO har utsett 2017 till det internationella året för hållbar turism. Turismen ...