Efter ett resfattigt år ser branschen ett ökat tryck på resebokningar. Coronavaccinet ger hopp om att kunna ge sig ut i världen igen. Men var vaksam och se till att göra ett medvetet val när du väl bokar din nästa resa. Här är 10 destinationer att ha koll på under 2021.
10 hållbarare destinationer att ha koll på under 2021. Löftet om Coronavaccinering har lett till ett ökat tryck på resebokningar inför sommaren och vintern. Stängda gränser och inställda resor under 2020 gör att många längtar iväg ut i världen. Enligt siffror från Ticket är populäraste destinationerna – som vanligt – länderna runt Medelhavet, Thailand och Karibien.
Men det finns så mycket mer att upptäcka. Nu när vi – förhoppningsvis – har lärt oss att resa är ett privilegium och något vi behöver göra medvetet, varför inte ta tillfället i akt och upptäcka nya destinationer som går i bräschen och anstränger sig för att ta sitt ansvar för klimatet och sociala frågor samtidigt som de erbjuder kvalitativa upplevelser för resenärer. Inspirerade av en artikel i Condé Nast Traveller, här är 10 destinationer att ha koll på under 2021.

Azorerna
Öriket Azorerna ligger mitt ute i Atlanten cirka 130 mil från Lissabons kust. Nio vulkanöar, nio olika karaktärer men som alla sjuder av grönska och liv. Den rika naturen och djurlivet lockar besökare på jakt efter vandrings- och cykeläventyr medan massturismen lyser med sin frånvaro. Azorerna är Earth check certifierade och arbetar aktivt för att säkerställa meningsfulla upplevelser för besökarna samtidigt som lokallivet blomstrar. Öarna har också blivit utsedd till en säker plats att resa till i spåren av Corona.
Bhutan
Det lilla Himalyariket har länge omnämnts som ett positivt exempel i hållbara turismsammanhang. Mycket tack vare att landets unika måttstock som mäter välmående i lycka, Gross National Happiness, istället för pengar, och för att de satsar på begränsad kvalitativ turism. För att besöka landet måste du resa in med en resebyrå, där en del av pengarna är öronmärkta för att komma lokalbefolkningen till gagns genom gratis sjukvård och skola för alla. Inklämt mellan Kina, Indien och Nepal är det buddistiska kungariket ett av världens koldioxidneutrala länder där utsläppen är mindre än vad skogen – som täcker cirka sjuttio procent av landets yta – tar upp.

Finland
De tusen sjöarnas land täcks till stora delar av skog och har världens renaste luft enligt Världshälsoorganisationen WHO. Som om det inte var nog har landets turistråd tagit fram ett hållbarhetsprogram, Sustainable Finland som hjälper besökare att hitta till de mest hållbara boenden, restaurangerna, aktiviteterna och sevärdheterna. Dessutom satsar Helsingfors stort på miljövänliga transporter med en kollektivtrafik som drivs på förnybar el. Finfina anledningar för att hälsa på vår östliga granne.

Guyana
Guyana är en unik destination på många sätt. Inbäddad mellan Surinam, Brasilien och Venezuela i Sydamerika har detta lilla land en storslagen natur. Över 80 % av landytan är täckt av orörd regnskog och det är en av världens rikaste platser på biologisk mångfald. Det stora samtalsämnet innan Corona var överturism. I Guyana råder det snarare underturism och landet välkomnar gärna ansvarsfulla besökare nyfikna på ekoäventyr när det är läge att resa igen. Besök som motar olje- och gruvbolag i grind och är med och bevarar landets flora och fauna.
Nya Zealand
Landet som på maori betyder ”det långa vita molnet” har satt som mål att bli klimatneutrala till år 2050. De förslår ett förbud mot import av fossildrivna bilar och en minskning av animaliskt jordbruk med 15 procent. Nationella turistbyrån har lanserat en pledge – Tiaki promise – för att uppmärksamma besökarna på medvetet beteende och få dem att lova att respektera naturen, kulturen och lokalbefolkningen under deras besök i landet som bjuder på storslagna vyer från kust till berg.

Portugal
I slutet av 2020 lanserade Portugal en treårsplan med målet att bli världens ledande hållbar destination 2023. Arbetet tar utgångspunkt i FN:s globala mål för hållbar utveckling – med fokus på cirkulär ekonomi och att involvera intressenter och anställda i branschen att förstå vikten av att arbeta för en mer hållbar turismutveckling. Turismen har stor betydelse i det sydeuropeiska landet, välsignat med vacker natur och kultur. För att inte tala om maten. Varje liten by har sin egen marknad med säsongens färska råvaror eller restauranger med lokal mat och dryck på menyn.
Skottland
Landets turistbyrå var den första i världen att gå med i Tourism Declares, ett initiativ som uppmuntrar den internationella resebranschen att skriva på ett klimatavtal och förbinda sig att sänka sina koldioxidutsläpp i enlighet med Parisavtalet. De har också lanserat Green Tourism, en märkning för att hjälpa företagare att bli mer hållbara och besökare att hitta rätt i utbudet av boende, aktiviteter och mat och dryck. Här väntar vandringar i höglandet, kulturella stadsupplevelser och episka tågresor. En dröm för alla Harry Potter-fans!

Slovenien
Slovenien täcks till sextio procent av gröna skogar och har en av Europas största biologiska mångfald. Huvudstaden Ljubljana har blivit utsedd till Europas grönaste stad och hela landet har hyllats för sitt målmedvetna arbete att göra Slovenien till en hållbar destination genom det det nationella certifieringsprogrammet, Green Scheme. Sin lilla yta till trots rymmer landet så mycket. Från hisnande berg, till turkosblå sjöar och glamping på landsbygden. Politiskt blåser dock högerpopulistiska vindar som krusar den gröna ytan.
Sao Tomé and Príncipe
Det tropiska paradiset São Tomé och Príncipe hamnade på Lonely planets topp tio lista över länder att besöka 2019. Men det är fortfarande en okänd destination för många. Landet är klassat som ett biosfärområde av Unesco tack vare sin rika natur och fokus på hållbar utveckling. 2014 infördes ett insamlingssystem av plastflaskor för att minska plastanvändningen. För femtio insamlade plastflaskor kunde lokalbefolkningen byta till sig en återanvändbar vattenflaska och runt om i landet placerade man ut vattenstationer för att fylla på vatten. Här, i Afrikas näst minsta stat, väntar regnskog, vattenfall, snorkling, palmklädda stränder på en yta en tredjedel så stor som Gotland.

Palau
Den lilla Stillahavs-nationen är en förebild när det kommer till att bevara och skydda sin värdefulla men sköra natur. Den främsta attraktionskraften för utländska besökare. 2015 tog landet på sig ledartröjan och omvandlade nästan allt sitt vatten till ett marint naturreservat, 2016 var Palau den andra nationen i världen efter Fiji att ratificera klimatavtalet i Paris. 2017 lanserade de ”hållbarhetslöftet” som innebär att varje besökare måste skriva på ett hållbarhetsavtal som stämplas in i passet för att få lov att komma in i landet. Dessutom har de infört ett förbud mot solkrämer som innehåller skadliga ämnen för korallreven. För att citera Palaus president: ”att bevara vår miljö och vår natur är en del av vår kultur”.
Startbild: Aneta-foubikova/Unsplash. Motiv: Lake Wanaka, Nya Zealand.
Läs också: Världens tio bästa etiska destinationer
Show Comments (0)