Hållbar turism bidrar till ökat antal bergsgorillor i världen

På några decennier har antalet bergsgorillor ökat i världen, till dagens 1063. En bidragande anledning är ökade inkomster från en hållbar turism och lokalbefolkningens stöd.

Bergsgorillorna, människans närmaste släkting, klassas som hotad (endangered) på IUCNs rödlista. Tack vare ett intensivt bevarandearbete har människoaporna som lever i bergsregnskogar på hög höjd, dock ökat i antal. Det visar nya siffror från Ugandas naturvårdsmyndighet, det mellanstatliga samarbetet kring Virungamassivet och Internationella  gorillaprogrammet IGCP, där organisationen WWF ingår.

– Den positiva nyheten visar att långsiktigt samarbete kan bidra till att rädda en utrotningshotad art. Bergsgorillorna är den enda människoapa som ökar, alla andra är på nedgång. Inkomsterna från gorillaturismen betyder mycket för lokalbefolkningen, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Enligt de nya siffrorna har bergsgorillorna i Bwindiparken i Uganda ökat från 400 till 459 djur. Tillsammans med Virungabergens cirka 604 djur i Rwanda, Uganda och Kongo-Kinshasa finns det nu 1063 bergsgorillor i världen – en ökning från 1004 djur år 2018. På några decennier är det en knapp fördubbling.

Inventeringen är den mest omfattande någonsin i Bwindi nationalpark som sedan 1994 är med på Unescos världsarvslista. Det angränsade Sarambwe-reservatet i Kongo-Kinshasa omfattas också av inventeringen. Området är 340 kvadratkilometer, vilket motsvarar en fjärdedel av Öland. Gorillorna har besökts varje dag. Totalt hittades 459 bergsgorillor i skogarna vilket ska jämföras med 400 gorillor år 2011.

– Ökningen är ett resultat av ökat skydd för gorillorna och bättre samarbete mellan länderna. Stödet från lokalbefolkningen och inkomsterna från turismen har också växt. Parkerna övervakas mer effektivt och viltsnaror plockas bort, säger WWF:s Afrikaexpert Allan Carlson.

Bergsgorillorna en framgångssaga

Förutom i Bwindi finns bergsgorillor på ytterligare en plats – Virungabergen som delas mellan Rwanda, Uganda och Kongo. Där visade den senaste inventeringen från 2018, på en population på 604 gorillor.

Trots politisk oro på flera ställen, i bland annat Kongo-Kinshasa, är bergsgorillorna en framgångssaga.

– Vi har haft en fantastisk utväxling på vårt arbete med att skydda gorillorna och deras livsmiljö det senaste decenniet, säger Allan Carlsson.

Naturvårdarna har lyckats skapa goda relationer med familjer och bönder närmast gorillaskogen. Arbetet med att skapa goda grannar är A och O, menar WWF.

Men i takt med att befolkningen växer ökar trycket på skogarna. Jakten på bushmeat – ap-och antilopkött – finns kvar och många snaror hittas. Olja och värdefulla metaller gör att exploateringstrycket är hårt. Spridning av sjukdomar som ebola och infrastruktur-satsningar är andra hot.

Hållbar turism kan spela en fortsatt stor roll i bevarandearbetet av bergsgorillorna. När vi reser till Bwindiparken i Uganda och Virungabergen Rwanda för att besöka gorillorna i deras naturliga livsmiljö är vi med och bidrar till dess fortsatta överlevnad.


Editors Note: Texten bygger på ett pressmeddelande från WWF

 

 

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Ny flygplats vid Machu Picchu kan förstöra den gamla Inkastaden

En ny internationell flygplats planeras för att ta emot fler turister till den gamla ...

Platser svenskar helst vill besöka

Platser svenskar helst vill besöka – Höga Kusten bland topp tre

När svenskarna själva får välja resmål i Sverige hamnar Höga Kusten på plats tre ...

Ekoturism i franska nationalparken Cevennerna

Cevennerna bjuder på ett unikt landskap. Området är sedan 1970 klassat som nationalpark med ...