Var ska du äta och dricka i Marseille? Det är säkert en fråga du ställer dig när du är på väg till Marseille. En stor del av reseupplevelsen handlar om mat och dryck och vad passar bättre än att uppleva Marseille genom att besöka lokala restauranger och kaféer. Lokala adresser som prioriterar ärliga, rena råvaror i säsong.
Tåget rullar från Stockholms central till Marseille för att fira en femtioåring. En livets resa på räls fylld med god mat och dryck som sig bör i gastronomins hemland. Et voilá, här kommer några smakfulla tips till den myllrande, sydfranska hamnstaden.
Läs också: Sex tips till Marseille
Färgglada tallrikar på Maison Bohème
Hos Maison Bohème hittar du färgstarka sallader, smörgåsar och juicer, tillagade med kärlek på lokala, ekologiska råvaror. Menyn följer säsongerna och inredningen speglar kärleken till naturen med mycket grönt och vilsamma toner i den lilla lokalen i Marseilles sjätte arrondissement.

Bröd på lösvikt
Hantverksbageriet Le bar a pain bakar inga klassiska croissanter, men misströsta inte: här finns godsaker så det räcker och blir över. Olika sorters bröd som säljs på lösvikt och kakor och bullar. Köp med hem eller beställ en kaffe till och slå dig ner utomhus. Kom hit en tisdagsmorgon och passa på att botanisera bland frukt och grönsaker då en ekologisk marknad håller till på torget framför.


Naturvinsbar med en enkel meny
Les Lumières är en restaurang och naturvinsbar som drivs av en trio goda vänner. Lokalen är liten och hemtrevlig med solrosgula väggar. Här ryms ett fåtal bord och några hyllor med vin. På menyn hittar du få, men vällagade rätter såväl lunch som kväll. Musslorna och den varma osten med potatis var en hit! Vägg i vägg driver gänget en kaffebar som har öppet dagtid. Med andra ord, är du sugen på en kaffe, ett glas vin eller en bit mat, oavsett passar det nästan alltid att komma hit.

Kafé med eget bageri mitt i vimlet
Petrin Couchette erbjuder nybakat surdegsbröd, bakverk och nymalet kaffe. Gå hit när dagen gryr, beställ i kassan på den gulkaklade bänken och ta med dig smörgåsen och valda pâtisserie (jag vågar nästan lova att du vill ha både och). Slå dig sedan ner på terrassen, titta på Marseilleborna på väg till jobb och skola i väntan på att ditt namn ropas upp. Hämta din kopp och njut. Passar lika bra att komma för en enkel lunch eller fika. Det här är en liten pärla i Marseilles kaféutbud.
En liten påminnelse dock, de erbjuder inte take away utan kaffet dricks på plats. Skulle du mot förmodan vilja ta det med dig, kan du köpa en återbruksmugg gjord på kaffesump eller ta med dig en egen.

Avsmakningsmeny för finsmakarna
Till Prémices går du för en finare middag. Här finns ingen à la carte utan kvällstid erbjuder de en fyrarätters- meny beroende på vad säsongen har att erbjuda, alltid med fokus på ärliga, rena råvaror. En eller två extra rätter finns oftast att beställa till. Här är det vällagat, vackert och njutningsfullt rakt igenom. Notera att de inte har någon barnmeny utan kocken lagar en pasta som vilken vuxen som helst hade kunnat äta upp i ett svep. Däremot går den inte lika bra hem hos barn som inte gillar när maten blandas, eller vackra uppläggningar för den delen;)
Restaurangen ligger ett stenkast från hamnen och serverar även lunch om det passar bättre. Bokning rekommenderas oavsett.


Brunch hela dagen lång
Beans är ett kafé med fler uteplatser än inneplatser som serverar frukost och brunch hela dagen lång. På menyn hittar du amerikanska pannkakor, french toast, granola, smörgåsar och ägg av olika slag, en meny till glädje för hela familjen. Kaffe och kalla drycker också såklart! Kom hungrig och gå härifrån mätt och belåten.

Kafé vid stationen
Café l’Écomotive ligger nedanför den imponerande trappen som leder ner eller upp till tågstationen. Det beror helt enkelt på om du kommer till eller åker från Marseille. Kaféet är en plats där stammisar likväl som turister hoppar in för en kaffe, en fika eller matigare lunch. Allt tillagas på plats, gärna på ekologiska och lokala råvaror.

Europas första soldrivna restaurang
Le Présage är Marseilles och Europas första soldriva restaurang. Hann tyvärr inte hit den här gången men vågar rekommendera den ändå. För en restaurang som vill förändra världen genom mer klimatsmart, ekologisk och lokal mat förtjänar uppmärksamhet i min bok.
Energi från solen driver köket, menyn följer säsongerna och allt är hemmagjort. Restaurangen ligger i trettonde arrondissementet, cirka 25 minuter från stadskärnan med lokalbuss.
Text & bild: Hanna Anfelter
Show Comments (1)
Lisa
Inspirerande. Man blir sugen på att åka dit bara för att få prova allt det goda du berättar om.
Fina bilder också.