Giraffen hotat djur

  Giraffen – en bortglömd gigant som hotas av tjuvjakt

  Visste du att giraffen är utrotningshotad i flera afrikanska länder? I samband med giraffens dag som inföll den 21 juni uppmärksammar välgörenhetsorganisationen Peace Parks Foundation och resebyrån Afrikakompaniet denna bortglömda gigant. Tillsammans lanserar de en insamlingskampanj för att bevara och skydda giraffer i södra Afrika.

  Giraffen är en bortglömd gigant som hotas av tjuvjakt. På 80-talet fanns det ungefär 155 000 giraffer i hela Afrika. I dag är de bara 100 000. Det är en drastisk minskning och giraffen har redan försvunnit helt från flera afrikanska länder. Men till skillnad från noshörningen och elefanten är kunskapen om giraffens hotade status liten. Något som organisationen Peace Parks Foundation och resebyrån Afrikakompaniet uppmärksammar i samband med Giraffens dag:

  – Vi börjar med en Facebook-kampanj vars syfte är att samla in pengar för att bevara och skydda giraffer i södra Afrika. Målsättningen är att i förlängningen tillsammans skapa ett långvarigt projekt för giraffens fortlevnad, säger Helena Johnzon Dahl, marknadsansvarig på Peace Parks Foundation.

  Giraffer är hotade av flera anledningar. Vissa betraktar svansarna som en statussymbol och andra tror att giraffens hjärna och benmärg kan bota sjukdomar om de äts. Detta, tillsammans med en alltför intensiv troféjakt, skövling och utbredd urbanisering, gör att giraffen nu är allvarligt hotad.

  – Särskilt nu i coronatider är det viktigt att stödja organisationer som motverkar tjuvjakt, säger Tina Sayed Nestius, Afrikakompaniets vd, och fortsätter:

  – Eftersom internationella turister och inhemska resenärer inte har kunnat åka på safari försvinner viktiga intäkter för nationalparker och privata reservat, intäkter som till stor del går till bevarandet och skyddandet av djur.

  Läs Djurturism – bra eller dåligt?

  Giraffer tjuvjakt
  Giraffen är en bortglömd gigant som är utrotninghotad i flera afrikanska länder.
  Agenda 2030 och de Globala målen

  Anledningarna till att Peace Parks – som arbetar med bevara och skapa en hållbar framtid för djur, natur och samhällen i 10 naturskyddsområden som sträcker sig över 10 länder i södra Afrika – och Afrikakompaniet – som erbjuder resor till Afrika – vill bekämpa tjuvjakten på giraffen och andra djur är många, och samspelar med flera av de globala målen. I enlighet med mål 15 vill de rädda de hotade arterna som giraffen. Den biologiska mångfalden påverkar ekosystemen vi lever och verkar i. När den minskar rubbas balansen i ekosystemen som i sin tur påverkar matförsörjning med mera.

  De vill bidra till att minimera risken för att sprida virus från djur till människa vid den illegala handeln med vilda djur, minska den organiserade brottsligheten rörande illegal handel av djur- mål 16 – samt minska fattigdom i samhällen i södra Afrika – mål 1.

  Att skydda djuren ger långsiktig försörjning, inte minst genom den växande ekoturismen som redan nu är en av de viktigaste inkomstkällorna för länderna i regionen.

  För mer information: peaceparks.org eller peaceparks.se

  Vill du vara med och stötta, kika in på Facebookkampanjen

  Bilder: Tina Sayed Nestius/Afrikakompaniet

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  You May Also Like

  Ta tåget ut i Europa

  Nu blir det lättare att ta tåget ut i Europa

  1 september är det premiär för SJ:s nya nattåg Stockholm-Hamburg. Det är starten på ...

  Världens 10 mest etiska resmål 2017

  Häromdagen släppte den ideella organisationen Ethical Traveller sin lista på världens tio mest etiska ...

  Sapmi Nature Camp årets ekoturismaktör 2019

  Sapmi Nature Camp, en hållbar glamping i världsarvet Laponia kammade hem priset som årets ...