Tre restauranger i Stockholm med fokus på grönsaker

Tre restauranger i Stockholm med fokus på grönsakerna

Köttet har länge varit en självklar ingrediens på de finare krogarna, men i och med en ökad medvetenhet om köttets klimatpåverkan går fler och fler åt det växtbaserade hållet. Till skillnad från vad många skeptiker tror går det alldeles utmärkt att laga god, välsmakande lyxig mat med enbart ingredienser från växtriket. Här är tre restauranger med fokus på grönsaker.

För inte så länge sedan gick det knappt att gå ut och äta om man var vegetarian. Hade man tur fanns det ett vegetariskt alternativ på menyn, i värsta fall fick man en tallrik med kokta grönsaker. Eller pasta utan sås! Tack och lov är den tiden förbi och i stort sett varje restaurang med lite koll har numera flera vegetariska alternativ. Några går ännu längre och satsar helhjärtat på det växtbaserade köket.

Här är tre restauranger i Stockholm där grönsakerna står i fokus.

Vegetarisk mat Rutabaga
På Rutabaga njuter du av vegetarisk mat i lyxförpackning.
Rutabaga

Den världsberömda kocken Mathias Dahlgren drev under flera år Matbaren men bestämde sig för att stänga ner den och istället satsat helhjärtat på vegetarisk mat. Resultatet är Rutabaga. En restaurang i minimalistisk lyxig anda där kvalitativa råvaror förvandlas till spännande rätter. Inspiration kommer från hela världen och erbjuds i två menyer, den stora och den lilla.
Allt väldigt gott i sin enkelhet. Ett ställe att fira något extra med för den som är vegetarian.
rutabaga.se

Läs också: Miniguide lokala favoriter i Stockholm

Växthuset vegetarisk restaurang Stockholm
Växthuset serverar växtbaserad mat efter säsong, i en kreativ miljö full av konst och musik. Bild@Izabella Englund
Växthuset

Restaurang Växthuset ligger i Huset under bron vid Skanstull, kanske mest känt för Trädgården med sin uppskattade konsertscen. Här i närheten av Årstaviken erbjuder restaurangen en helt växtbaserad meny med tre eller fem rätter. För att vara så snälla mot naturen som möjligt anpassas menyn efter säsong och bästa råvaror för tillfället. De är måna om hantverket och jobbar med leverantörer som brinner för sin produkt och sätter kvaliteten i fokus.

Dryckeslistan har också tagits fram med stor omsorg. Vinerna är biodynamiskt framställda och uteslutande europeiska och det finns självklart alkoholfria upplevelser.
växthuset.se

Tre restauranger i Stockholm med fokus på grönsaker
Emmer ligger i Ulriksdals värdshus och satsar helhjärtat på bra mat med fokus på grönsaker.
Emmer

Emmer är en nyöppnad restaurang på Ulriksdals värdshus. Här är ambitionen att erbjuda en närodlad matupplevelse i all sin enkelhet. Trädgården utanför fönstret står i fokus. Kockar och trädgårdsmästare arbetar tillsammans under årets alla säsonger med att planera innehållet på menyn som har inspiration från det skandinaviska köket.

Grönsaker är favoriter men de lägger till lite från djurriket där de tycker att det behövs.
Emmer säger själva att de ”har en ödmjuk inställning till sin verksamhet och strävar ständigt efter att lära sig nytt och utvecklas inom mat, miljö och hållbarhet”. Det tycker vi låter lovande.
Skördemeny Fem serveringar 695 kr/person
emmer.se


Editors note: Sedan artiklen skrevs har både Rutabaga och Emmer stängt. 

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Gotthards krog i Umeå – årets hållbara restaurang

Gotthards krog har blivit utsedd till årets hållbara restaurang av nätverket Hållbara restauranger, ett ...

Vy Stockholm

Miniguide lokala favoriter på Södermalm i Stockholm

Miniguide lokala favoriter Sofo Södermalm. Hållbart resande handlar bland annat om att spendera sina ...

Tre schysta tips till Stockholm

Stockholm bjuder på flera adresser för den medvetne resenären. Här är tre schysta tips ...