Ätbara julklappar är årets starkaste trend!
Ge bort en ätbar julklapp som förenar hållbarhet, smak och lokalt engagemang. 2025 är det ekologiska och lokala mathantverket årets tydligaste trend – resenärer och konsumenter söker gåvor som bär på en historia, och speglar värderingar om hållbarhet och ansvar. I stället för prylar väljer allt fler att önska sig eller ge bort upplevelser och närproducerade produkter från småskaliga producenter.
Läs också: 7 tips på julklappar till den medvetna resenären
Ekologiskt och lokalt mathantverk- årets mest medvetna julklapp
Det ekologiska och lokala mathantverket lyfts i år fram som ”årets medvetna julklapp” av organisationerna Klimatklubben och Medveten konsumtion. Genom att ge bort en ätbar julklapp kombinerar du julens matglädje med ett samhällsengagemang. De positiva effekterna av det ekologiska jordbruket är många: stärkt biologisk mångfald, bättre självförsörjning, fler lokala arbetstillfällen och en mer robust lokal ekonomi. Det gynnar både oss och planeten. Trots det minskar det i Sverige.
Enligt Klimatklubben har en femtedel av landets ekologiska brukarmark försvunnit på fem år, och nästan 500 ekologiskt inriktade företag har lagt ned bara det senaste året. Samtidigt har Sveriges självförsörjningsgrad sjunkit från 75 procent på 1990-talet till cirka 50 procent i dag.
Att välja ekologiskt mathantverk som julklapp blir därför ett konkret sätt att stödja ett mer hållbart matsystem och hjälper till att stärka Sveriges beredskap.

– I en tid när allt känns dyrt och svårt är det lätt att glömma att vi faktiskt har makt – makten att välja vad vi köper och vem vi stöttar. Det lokala och ekologiska mathantverket är ett perfekt sätt att kombinera julens glädje med medvetna val som gynnar både odlare och vår gemensamma framtid, säger Helena Byman, ordförande i Medveten konsumtion.
Julklappstips: lokalt och ekologiskt mathantverk – från stadsnära butiker till biodynamiska gårdar
Olga Grönwall är ordförande i Reformaten, en opinionsbildande förening med målet att förändra matsystemet. Hon om någon borde ha bra koll på smakfulla adresser tänker jag och mejlar. Det är bråda tider så här inför jul och hon är språng men skickar tre tips på adresser där du kan hitta lokalt och ekologiskt mathantverk som blir uppskattade julklappar:
1. LIVS – en helt ny ekologisk matbutik som öppnar i dagarna i Stockholm.
2. Skilleby Trädgård utanför Järna. Här intill en liten å, samsas grönsaksfält, växthus och äldre kronfruktträd och under vår och sommar säljs KRAV- och Demeter-certifierade grönsaker i gårdsbutiken.
3. Hantverksbageriet och gårdsbutiken Utgårds , ett stenkast från Hamburgsund och Fjällbacka, säljer kött, bröd och mjöl. Allt är noga utvalt med omsorg om den svenska landsbygden och dess bönder.
Läs också: Gårdsbutiker och lanthandlar i Sverige

Almnäs ost – lokal hantverksost med smak av plats och historia
En personlig favorit på ätbara julklappar är en ost från Almnäs Bruk som ligger utanför Hjo vid Vätterns strand. Gården har rötter i 1200-talet och här tillverkas hantverksostarna Almnäs Tegel och Wrångebäcksosten. Wrångebäck är en klassisk svensk hårdost och Nordens första ost med skyddad ursprungsbeteckning.
Den prisbelönta hantverksosten blir en fin julklapp för resenärer som uppskattar lokala och genuina smaker. Eller som julklapp till dig själv!
Osten köps i gårdens självbetjäningsbutik, öppen alla dagar i veckan, eller via utvalda återförsäljare (klicka här).
Text och bild: Hanna Anfelter
(Startbild: Jesper Anhede/Almnäs ost)





Show Comments (0)