kvalitarian hållbart resande

Vegan, vegetarian, flexitarian – eller vad sägs om kvalitarian?

När någon frågar mig om jag är vegetarian svarar jag ja, men framförallt är jag egentligen kvalitarian.

”Jag tycker du ska börja fundera på att bli en kvalitarian”. Så skrev bagaren Sebastien Boudet en gång på sin Instagram. De orden dyker upp i mitt huvud igen när jag läser en krönika av Greta Schüldt i Dagens Nyheter, där hon beskriver semlan som en symbol för ”samtidens vansinne”. Vår oförmåga att nöja oss med måttfullhet – någonstans, någon gång.

“Allas liv tycks helt uppbyggda kring konsumtion och alla tycks fullkomligen älska det”.

Både hennes resonemang och Sebastiens uppmaning träffar mitt i prick. Och det kan appliceras i ett bredare spektrum. Att vara kvalitarian handlar inte bara om vad vi äter utom alla val vi gör – även när det gäller resor och semester. Valet av resmål, hur vi tar oss dit, var vi bor, vad vi äter, gör och hur vi tar oss fram på plats.

Att välja med omsorg. Värna människor, kultur, miljö och vår planet. Att konsekvent prioritera kvalitet framför kvantitet.

Vi behöver skifta mindset. Konsumera mindre och mer medvetet. Nöja oss med färre saker, men fler kvalitativa upplevelser.

Allt blir bättre som kvalitarian

Det bästa är att du missar ingenting som kvalitarian. Tvärtom. Som Sebastian själv säger: allt blir bättre!

”Saker smakar bättre när de är ekologiskt odlade och i säsong. Det är godare och hälsosammare”.

Detsamma gäller resor. Du får bättre upplevelser när du reser hållbart och stöttar destinationer och aktörer som har en hållbar affärsmodell. Som tar ansvar för att minimera sina koldioxidutsläpp, sparar på vatten, serverar ekologisk, närproducerad mat, stöttar det lokala samhället, ordnar skräpplockaraktiviteter och erbjuder guidade turer till fots eller med cykel.

Hållbart resande och hållbar turism innebär per definition mer kvalitet. Så vad säger du, är du redo att ta steget och bli en kvalitarian?

Fyra adresser för ditt nya liv som kvalitarian:

Det prisade hantverksbageriet Park konditori i Bromma bakar bröd och bullar på kulturspannmål. Semlan görs på ekologiskt vete från Warbro kvarn, mandelmassan på ekologisk valenciamandel och grädden kommer från Solmarka gård och Roslagsmejerier.

Cafe Coves i franska Banyuls sur mer är ett litet hål i väggen där ägaren aldrig kompromissar med kvalitet. Här serveras enbart smårätter tillagade på lokala råvaror i säsong som bäst sköljs ner med lokala naturviner. ”Den som önskar läsk eller halvfabrikat ombedes vänligt men bestämt besöka en annan adress”.

Kittelfjälls värdhus som ligger i byn med samma namn läggs stor vikt vid hantverket. Råvaror från lokala och småskaliga producenter premieras, tydligt utmärkta på menyns handritade karta. Dessutom odlar värdshuset en del kryddor och grönsaker själva. Kantarellerna plockas i skogarna och älgörten till den alkoholfria drinken hämtas runt knuten.

Domän Dahlem är ett ekologiskt jordbruk med egna restaurang samt ett museum i Berlin. Strosa runt bland odlingarna, besök bondens marknad på lördagar, slå dig ner i kaféet och beställ in mat eller fika tillagat på råvaror från gården.

Mer om hållbart resande hittar du här på sajten. Har du tips på platser, verksamheter och människor som hjälper oss att leva som kvalitarianer, dela med dig i en kommentar.

Tillsammans reser vi till en bättre värld!

Text: Hanna Anfelter

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

stedsans in the woods hallands skogar

Stedsans in the woods missbrukar begreppet hållbarhet

Stedsans in the woods har lyfts fram som en idyll i samklang med naturen, ...

Det är något som skaver med besöksrekorden

Kryssningssäsongen har börjat och Stockholms hamnar förväntas slå nya rekord. Lissabon är populärare än ...

rosa sten med havet bakom

Turismen måste förändras och det börjar med dig

Protesterna mot turismen växer medan branschen drar fördel av klimatförändringarna. Något måste förändras. Hållbar ...