Seychellerna drömdestination för ekoturister

Seychellerna drömdestination för ekoturister

Vi sitter i månljus. Hör oceanbrisen och de prasslande palmbladen. Plötsligt ropar barnen ”en haj”, och där simmar de i spotlight på första parkett nedanför restaurangterrassen. Tänderna gnistrar när de ler mot oss. Hela livet ler mot oss här på Seychellerna.

Seychellerna drömdestination för ekoturister.
De 115 öarna i Indiska Oceanen är ett mirakel skapat när Pangea splittrades och Gondwana uppstod. Kustremsan vid Indien slets loss vid Juratiden och jag blickar från planet ner på detta underverk av kontinentaldrift. De äldsta oceanöarna på jorden.

Cykel och båtluff är ett bra sätt att upptäcka Seychellerna. Både för att komma in i öarnas tempo och för att lära känna människorna. Jag stiger iland på ön La Digue som ”upptäcktes” av Vasco da Gama 1502 och är den fjärde största av granitöarna.

På ön La Digue kan man hyra en cykel direkt i hamnen La Passe och jag cyklar först till fågelreservatet Veuve Reserve. Här hänger fladdermössen uppochner i träden och sneglar när jag och min guide Steven letar efter den berömda svarta papegojan. Här finns 100 fågelarter. Det stora beståndet av Aldabraskasköldpaddorna bildar tillsammans med sjöfåglarna världens största koloni. Sjöfåglarna sveper sina vingar och dyker ner i korallreven, som även de är världens största till ytan.

Seychellerna sköldpadda
Seychellerna har ett rikt natur- och djurliv. Här lever bland annat jättesköldpaddan som kommer från den lilla atollen Aldabra.

Seychellerna är ekoturisternas drömdestination. Här finns inga globala franschisekedjor eller shoppingcentra. Naturen är en av de bäst bevarade i världen och världsarven står i kö. Endast ett fåtal bilar är tillåtna. Jag cyklar vidare till L’Union Estate där en kvinna visar oss hur de använder kokosoljan till kosmetika och kokosskalet till sängmadrasser. Husen är byggda i kolonialstil.

Korallerna förökar sig igen

– Våra förfäder var slavar som togs hit av fransmännen, så det är inte kreolska hus som många kallar det. Vårt ursprung är från Madagaskar, Somalia, Sydafrika och Kenya, men det markägarna som byggde husen i deras kolonialstil, berättar Steven som anser att La Digue är den vackraste av öarna.

Alldeles bredvid reservatet ligger Miriams bed & breakfast Le Chateaux Saint Clou. Ett hotell med 15 rum, en pool och en restaurang. Miriam och Steven är gamla vänner och Miriam har goda nyheter från Rom. Stevens son är i Rom för att studera marinbiologi, där Miriams bror är lärare. I Rom ligger huvudkontoret för Indiska oceanens marinbiologicenter.

– Min son kommer snart hem för att utveckla ”tänket” här på öarna. Korallerna har börjat föröka sig igen och vi måste värna om framtiden. Vi är mycket medvetna om våra unika öar. Mycket har förstörts under många år på grund av tsunamier, klimatförändringar och flera orkaner. Regnperioden förskjuts lite för varje år, säger Steven.

Seychellerna drömdestination ekoturister
Seychellerna är en drömdestination för många ekoturister. Öriket med ett hundratal öar ligger utanför Afrikas östkust, norr om Madagascar. Här finns flera naturreservat och de säregna klippformationerna på de bergiga öarna La Digue, Praslin och Silhouette har bildats av den tropiska vittringen och vågerosionen. 
Vild bedårande natur

Vi äter lunch vid stranden Grande Anse på den lilla restaurangen Lambousir som serverar kaninfisk med ris kryddad med saffran och kokos. Härifrån går vi till fots ut till den mest filmade stranden i världen: Anse source d’argent. Denna silvervita strand ligger väl gömd bakom de rundade svartgrå bergsklipporna.

En strid ström av världsberömda fotografer använder ofta paradisstranden som dekor till sina modebilder. Formen på stenarna, den täta växtligheten, den vita stranden och det turkosblå havet smälter samman i en bedårande vacker tavla som är svår att riktigt ta in på näthinnan.

Stark fransk kultur

De första människorna kom till öarna i början av 1600-talet med det brittiska Ostindiska kompaniet. Öarna fick sitt namn efter fransmannen Jean Moreau de Séchelles. De franska bosättarna anlände i mitten av 1700-talet med Bertrand Francois Mahé de Labourdonnais i spetsen, och 1794 ockuperades öarna av Storbritannien. Öarna övergick sedan i brittisk ägo vid Parisfördraget 1814.

Seychellerna drömdestination lokalbefolkningen
Många av Seychellernas unga studerar utomlands några år för att sedan komma tillbaka till öarna med sin kunskap för att förbättra och utveckla tänket inom bland annat marinbiologi.

Seychellerna blev självständigt 1976 med den konservative James R Mancham som president. Han efterträddes av socialisten Albert René som skapade en enpartistat som utvecklats i demokratisk riktning. I dag bor cirka 90 000 invånare på öarna. Fransmännen lyckades, trots sin korta besittningstid, få in sitt språk i kulturen och förfranskade namnen på alla platser. Barnen studerar i dag engelska, franska och kreol i skolan.

– Många av våra ungdomar åker till London eller Paris för att studera under några år för att sedan komma tillbaka till öarna. För tillbaka kommer vi alltid. Vi längtar hem till lugnet och klimatet, färgerna och mentaliteten. Är man född här på Seychellerna så är det svårt att bo någon annanstans i världen, säger Steven när han vinkar adjö vid kajkanten.

Mörkret faller tidigt. Eftersom man inte slösat med gatulyktor tystnar utelivet av strax efter solnedgången, runt sextiden på La Digue. Jag tar en sväng förbi fiskmarknaden i hamnen innan jag hoppar på båten tillbaka till Praslin.

Läs också: Småskalig och hållbar turism i fokus på Seychellerna

Seychellerna fiskmarknad Victoria
Fiskmarknad i huvudstaden Victoria. Turism och fiske utgör basen i Seychellernas ekonomi.
Seychellernas öar
Praslin

I hjärtat av Praslin ligger Vallé de Mai, det största naturreservatet på öarna och ett av UNESCOS världsarv.

Mahé

Huvudön och störst av Seychellerna med landets internationella flygplats. Landets största berg skyddar den lilla huvudstaden Victoria.

Silhouette

Tredje största ön som ligger nordväst om Mahé. Huvuddelen av den gröna och kuperade ön är nationalpark. Här finns bara ett hotell, Labrize resort & spa.

La Digue

Den fjärde största ön med cirka 2 000 invånare och den allra bästa stranden Source d’argent som man bara når med cykel. Här finns knappt några bilar och härifrån tar man sig enkelt vidare med båt till öarna: Grande Soeur, Petite Soeur, Félicité, Coco.

Bird Island

Ett obebott naturreservat och bara ett hotell Bird Islands lodge. Här bor bland annat världens största sköldpadda, Esmeralda. Ön har ett rikt djur- och fågelliv som bäst beskådas från april till september.

Text: Annelie Karlsson
Bilder: Christian Cacciamani, Christopher Moreno, Dan Maisey, Nenad Radijcici, Rafael Forseck/Unsplash


Editors Note: Artikeln är tidigare publicerad i det numera nedlagda magasin Frankofon

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Amazonas – turismen viktigare än någonsin

Turism är mer än bara personlig rekreation. Som en av världens viktigaste ekonomier kan ...

Sapmi Nature Camp – hållbar glamping i Laponia

I dag är det samernas nationaldag som firas till minnet av den första samiska ...

Naturens bästa – upplev det bästa svensk natur har att erbjuda

Naturens bästa. Sverige kan stoltsera med en vacker varierad natur, allemansrätt och en mängd ...