Flygresandet minskar i Sverige och tågresandet ökar

  I dag uppmärksammade TV4 att svenskarnas flygresor minskar för första gången på tio år. Samtidigt ökar försäljningen av tågluffarkort. Jättebra för klimatet men det får inte stanna där. Vi måste resa klokare, bättre, smartare även när vi väl har nått vårt resmål. Vi måste resa mer hållbart. Här är några enkla tips för hur du gör ditt resande mer hållbart.

  ”Flygskam, vi håller oss på jorden, flygfritt” – flyget har väl sällan väckt så många känslor och tankar hos svenskarna som i år, och för första gången på länge flyger svenskarna mindre och åker mer tåg. Finns inget att säga om det annat än, bravo! Jag hoppas och tror att det flesta i Sverige i dag vet att vi måste minska våra enskilda koldioxidutsläpp, där flyget står för en stor del. Vi måste välja bort de onödiga flygresorna, flyga mindre och bättre, men vi får inte heller glömma bort hur vi reser rent allmänt. Vilket resmål väljer vi, var checkar vi in, vad äter vi och hur shoppar vi på resmålet? För de är lika viktiga faktorer när vi pratar om hållbart resande.

  Det tål att tänkas på när vi närmar oss julledigheten med stormkliv, och flera reser iväg. Turismen är en ekonomisk motor som tuffar på som andra ekonomier, och för att den ska kunna fortsätta att erbjuda fantastiska reseupplevelser behöver den en hållbar utveckling, precis som allt annat i samhället. Vi som resenärer kan göra vår del genom att ställa frågor till researrangörerna och visa att vi bryr oss. Vi kan påverka direkt genom att lägga våra pengar i rätt ficka. Stötta småskaliga researrangörer som fokuserar på genuina upplevelser långt från massturismen, som anlitar lokala guider och bokar in småskaliga, lokalt ägda boenden. Som inte erbjuder djur-i-bur-upplevelser eller besök på barnhem. Dessutom kan vi som resenärer tänka på att allt det som är viktigt att tänka på hemma, att skippa bilen och åka mer kollektivt, dra ner på plast och engångsartiklar, äta mindre kött samt shoppa mindre och bättre. 

  Här är några enkla tips för ett mer hållbart resande:

  1.Ta tåget i första hand.

  Flyg mindre och bättre. Utmana dig till att skippa varannan flygresa och byt ut den mot tåg, eller en brutal tanke: stanna hemma och spara ihop både semesterdagar och pengar till en långresa till ett resmål som faktiskt behöver turismen. Klimatkompensera.

  2. Välj resmål med omsorg.

  Överturism är ett växande problem inom turismen där lokalbefolkningen har tröttnat på turister och knappt själva har råd att bo kvar eller kan ta sig till jobbet i rimlig tid. Välj mindre, mer okända resmål och undvik de populäraste storstäderna.

  3. Upptäck mer lokalt.

  3. Upptäck mer lokalt, men kom ihåg bara för att du håller dig i Sverige är det inte mindre viktigt att välja platser och boenden som arbetar aktivt med hållbarhet. Som respekterar naturen, tar ansvar för matsvinn, plastförbrukning, har schysta arbetsvillkor för sina anställda och som ser bortom den kortsiktiga vinsten och beter sig schyst rent allmänt.

  4. Välj ett boende som har en miljö- eller hållbarhetscertifiering.

  Och här menar jag inte att det räcker med att de sparar in på tvätt av lakan och handdukar, utan de ska ha en plan för allt från med vad de inreder och hur, vilka produkter de tvättar och städar med, om de har sparåtgärder för el och vatten på plats, sopsortering, närodlad, ekologisk mat, till hur de behandlar sina anställda och uppmuntrar sina gäster till att vara varsamma med planeten.

  5. Undvik plast och engångsartiklar.

  5. Undvik plast och engångsartiklar. Res med en återanvändningsbar vattenflaska. Fyll på med kranvatten allteftersom. Ta också med en återanvändningsbar kaffe/eller tekopp och en sked, gaffel och kniv. Säg nej sugrör, muggar, tallrikar och annat som är av plast och till för att användas en gång. Använd inte de små hygienprodukterna på hotellet utan ta med dig egna refillflaskor eller använd en hård tvål till tvätt av hår och hud.

  6. Åk kollektivt.

  Åk kollektivt, cykla eller gå på resmålet. Samåk taxi med andra, ju fler i bilen desto mindre utsläpp per person!

  7. Shoppa och ät lokalt.

  Gynna småskaliga lokala restauranger och butiker, men samma sak gäller här. Välj främst de som har ett hållbarhetstänk, som serverar vällagad mat på närodlade, ekologiska ingredienser och som säljer hantverkstillverkade produkter med miljö och social hållbarhet i åtanke.

  Sist men inte minst, behandla andra som du själv vill bli behandlad. Med respekt och med ett leende! Bara för att du reser iväg ger det dig inte rätten att bete dig hur som helst. Tänk på att även om det är semester för dig, är det alltid någon annans vardag du reser till. Fundera ett varv på hur du vill att en resenär i din hemtrakt ska bete sig, och uppträd likadant.

  Lycka till och trevlig resa!

  /Hanna

  Bild: Pixabay

  Vill du veta mer om hur reser hållbart: läs Guiden till hållbart resande

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  You May Also Like

  Social Impakt arbetar för tillgång till rent vatten i Indonesien

  Med drygt 260 miljoner invånare är Indonesien världens femte folkrikaste land. Tack vare landets ...

  Världsmiljödagen uppmärksammar plastföroreningar

  I dag firas Världsmiljödagen världen över. Temadagen som instiftades av FN 1972 syftar till ...

  Hotellens hållbarhetsarbete – rum för förbättring

  Det som började som sparåtgärd i hotellbranschen med att hänga upp handduken, är numera ...