Rapport från Grand Travel Awards 2018

  I måndags var jag på resebranschens årliga stora event, Grand Travel Awards, som hölls på At Six i Stockholm. Dagen inleddes med ett seminarium, följt av mingel, prisutdelning och middag.

  Lobbyn på Nordic Choice Hotels senaste Stockholmstillskott, At Six, där galan Grand Travel Awards gick av stapeln för 26:e året i rad.

  Den 12 februari gick Grand Travel Awards av stapeln i Stockholm för 26:e året i rad. Nytt för i år var att galan ägde rum på At Six och inte på Grand Hotel och att det för första gången delades ut ett hållbarhetspris. Ett tecken på att hållbarhet har tagit sig in i branschen även om det är på en väldigt grundläggande nivå, och att det är en lång väg kvar innan hållbar turism har fått ett ordentligt fäste. Men det är ett steg i rätt riktining.

  Hållbarhetspriset gick till Nordic Choice Hotels med motiveringen: ”Har under lång tid arbetet för ökad hållbarhet. Under We Care driver företaget flera hållbarhetsprojekt som lett till minskat matsvinn, minskad energiförbrukning och ökad mångfald. Genom EAT har Nordic Choice Hotels varit delaktig i att skapa en global agendasättare inom hälsa, mat och hållbarhet”.

  Övriga nominerade i kategorin Hållbarhet var SJ, Scandic, Swedavia och Tallink Silja.

  Utöver de vanligaste kategorierna som årets researrangör, årets flygbolag, årets rederi etcetera, delade Ekoturismföreningen traditionsenligt ut priset till Årets Ekoturismaktör.  I år vann Mörrums laxfiske, ett företag som har värnat och vårdat Östersjöns laxar sedan andra världskriget med motiveringen: ”Lax och havsöring lockar tusentals sportfiskare till Blekinge. Genom att värna och vårda en naturlig resurs skapar Mörrums Kronolaxfiske arbetstillfällen och ekonomiska mervärden till gagn för bygden. Turismintäkter som i sin tur återinvesteras i Mörrumsån och på så vis stärker naturskydd och biologisk mångfald”.

  Mörrums Kronolaxfiske fick ta emot det stora Ekoturismpriset som Årets Ekoturismaktör vid Grand Travel Awards i Stockholm den 12 februari.

  Innan galan modererade Alexandra Pascalidou ett seminarium där talare med olika fokus intog scenenen. Camilla Mellander från UD blickade ut i världen. Hon var tyvärr ett levande bevis på hur lite kunskap det finns om hållbar turism i branschen för hon nämnde vid flera tillfällen ”att det var så fantastiskt att rida på elefant”. Att en person som arbetar vid UD, och som dessutom har varit i diplomat i Vietnam inte har mer koll än vad vi fick prov på, slår mig som märkligt. Sedan var det ett samtal mellan centerpartisten Anders Åkesson och miljöpartisten Karin Svensson Smith om flygskatten, en framtidspaning från Kairos Future, en dragning om AI och sist ut var Christian Clemens, BRA Flygs VD som försökte slå hål på myter om flygets negativa klimatpåverkan och demonstrerade hur falska nyheter om flyget cirkulerat i media på sista tiden. Även om jag håller med om att flyget fått ta mycket stryk i debatten och att lösningen inte är att sluta flyga, tycker jag ändå att branschen snarare än att slå ifrån sig problemet, borde erkänna läget och göra vad de kan för att ta sitt ansvar. Med det sagt slår inte Bra ifrån sig frågan helt – även om Clemens försökte få flyget att framstå som ett bättre alternativ än tåget i alla lägen – de flyger dagligen på biobränsle och de har gått ut med att de ska halvera sina koldioxidutsläpp till 2025.

  Alexandra Pascalidous insats var briljant men jag hade förväntat mig mer av seminariet. Att ha fått på sig hållbarhetsglasögonen gör att jag aldrig mer ser på saker och ting på samma sätt som innan. Jag har svårt att lyssna till talare som bara pratar digitalisering, AI och hur fantastiskt det är att resa till olika länder ”där det finns fantastiska stränder och fantastiskt god mat”. Vart är människorna, utmaningarna, problematiken, nyanserna? När ska vi fåra höra någon stå där på scen och prata om turismens möjligheter att agera motor för positiv förändring, och då menar jag inte hur resenärerna ska stärkas genom hälsosam mat och yoga på ett svenskägt hotell i tropikerna, utan hur ska turismen gynna de som berörs av turismen. Det lokala samhället, människorna, djuren, naturen och den lokala ekonomin. När ska vi våga prata om turismen som något annat än enbart ett självuppfyllande och se det i ett större perspektiv – ett bidrag till en bättre värld för alla?

  /Hanna Anfelter

  Tags:

  • Show Comments (0)

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  You May Also Like

  plastföroreningar i haven ökar

  Engångsartiklar bakom ökade plastföroreningar i haven

  Plastföroreningar ökar i haven och en ökad användning av engångsartiklar anges som en av ...

  Världens mest hållbara destinationer 2019

  Världens mest hållbara destinationer 2019 har korats. Priserna som delas ut av organisationen Green ...

  årets svemestermål

  Favoritplatserna i Sverige – Årets Svemestermål 2019 utsedda

  Sverigesemester har blivit allt mer populärt på bara några år. Dels för att korta ...