Rapport från Grand Travel Awards 2018

I måndags hölls resebranschens årliga stora event, Grand Travel Awards, på At Six i Stockholm. Dagen inleddes med ett seminarium, följt av mingel, prisutdelning till de stora drakarna och middag. Med andra ord – business as usual. Frågan är när resebranschen ska börja ta hållbarheten på allvar?

Lobbyn på Nordic Choice Hotels senaste Stockholmstillskott, At Six, där galan Grand Travel Awards gick av stapeln för 26:e året i rad.

Den 12 februari gick Grand Travel Awards av stapeln i Stockholm för 26:e året i rad. Nytt för i år var att galan ägde rum på At Six och inte på Grand Hotel, och att det för första gången delades ut ett hållbarhetspris. Ett tecken på att hållbarhet har tagit sig in i branschen om än på en väldigt grundläggande nivå. Notera väldigt låg. Vägen till att hållbar turism får ett ordentligt fäste i branschen känns fortfarande som ett sjumilasteg.

Hållbarhetspriset gick till Nordic Choice Hotels med motiveringen att “de under lång tid arbetet för ökad hållbarhet”. Hotellkedjan driver flera hållbarhetsprojekt som lett till minskat matsvinn, minskad energiförbrukning och ökad mångfald. De har också med Gunhild Stordalen i spetsen för EAT varit delaktiga i att skapa en global agendasättare inom hälsa, mat och hållbarhet.

Ett “säkert” pris till en stor aktör. Som dessutom var värd för årets gala. Just say’in.

Övriga nominerade i kategorin Hållbarhet var SJ, Scandic, Swedavia och Tallink Silja. Stora etablerade verksamheter men vad gör ett kryssningsföretag här?

Läs också: Kryssningar och hållbart resande – går det ihop?

Årets Ekoturismaktör

Utöver de vanliga kategorierna som årets researrangör, årets flygbolag, årets rederi etcetera, delade Ekoturismföreningen traditionsenligt ut priset till Årets Ekoturismaktör. I år vann Mörrums laxfiske, ett företag som har värnat och vårdat Östersjöns laxar sedan andra världskriget. Motiveringen lyder:  ”Lax och havsöring lockar tusentals sportfiskare till Blekinge. Genom att värna och vårda en naturlig resurs skapar Mörrums Kronolaxfiske arbetstillfällen och ekonomiska mervärden till gagn för bygden. Turismintäkter som i sin tur återinvesteras i Mörrumsån och på så vis stärker naturskydd och biologisk mångfald”.

Mörrums Kronolaxfiske vann det stora Ekoturismpriset och blev Årets Ekoturismaktör vid Grand Travel Awards i Stockholm den 12 februari.

Innan galan modererade Alexandra Pascalidou ett seminarium där talare med olika fokus intog scenen. Camilla Mellander från UD blickade ut i världen. Hon var tyvärr ett levande bevis på hur lite kunskap det finns om hållbar turism i branschen. Vid flera nämnde hon ”att det var så fantastiskt att rida på elefant”. Att en person som arbetar vid UD, och som dessutom har varit i diplomat i Vietnam, inte har mer koll än vad vi fick prov på, slår mig som märkligt.

Sedan var det ett samtal mellan centerpartisten Anders Åkesson och miljöpartisten Karin Svensson Smith om flygskatten följt av en framtidsspaning från Kairos Future samt en dragning om AI. Sist ut var Christian Clemens, BRA Flygs VD som försökte slå hål på myter om flygets negativa klimatpåverkan och demonstrerade hur falska nyheter om flyget cirkulerat i media på sista tiden.

Även om jag håller med om att flyget får ta mycket stryk i debatten, och att lösningen inte är att alla slutar flyga, är det hög tid att branschen erkänner läget och gör vad de kan för att ta sitt ansvar, snarare än att slå ifrån sig problemet.  Bra flyg slår visserligen inte ifrån sig frågan helt – även om Clemens försökte få flyget att framstå som ett bättre alternativ än tåget i alla lägen – de flyger dagligen på biobränsle och har gått ut med att de ska halvera sina koldioxidutsläpp till 2025.

Hållbarhetsglasögonen på

Alexandra Pascalidous insats var briljant men jag hade förväntat mig mycket mer av seminariet. Med mina nya hållbarhetsglasögonen ser jag inte saker och ting på samma sätt som innan. Jag har svårt att lyssna till talare som bara pratar digitalisering, AI och hur fantastiskt det är att resa till olika länder ”där det finns fantastiska stränder och fantastiskt god mat”.

Vart är människorna, utmaningarna, problematiken, nyanserna?

När kliver någon upp på scenen och pratar om turismens möjligheter att agera motor för positiv förändring? Och då menar jag inte hur resenärerna ska stärkas genom hälsosam mat och yoga på ett svenskägt hotell i tropikerna, utan hur turismen gynnar de som berörs av turismen. Det lokala samhället, människorna, djuren, naturen och den lokala ekonomin.

När ska vi våga prata om turismen som något annat än enbart ett självuppfyllande, och se det i ett större perspektiv – ett bidrag till en bättre värld för alla?

Just nu är det fortfarande bara business as usual, en klubb för en mansdominerad inbördes-beundran.

/Hanna Anfelter

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

trender resor hållbart resande

Trender kommer och går – hållbart resande består

Nytt år innebär nya trendspaningar. I tv-soffor, tidningar och på sociala medier delas det ...

Göteborg Lonely Planet

Göteborg utsedd till den bästa staden att besöka 2021

Lonely Planet har släppt sin årliga lista Best in Travel 2021. En lista som ...

Responsible Travel säger nej till konstgjord snö

Behovet av att tillverka konstjord snö ökar i takt med varmare klimat och efterfrågan ...